4 av 5 anställda: Bättre förmåner – då byter vi jobb

Uppdaterad: 08 juni 2023Publicerad: 08 juni 2023
jobb
Fyra av fem svenskar skulle byta till ett drömjobb rikt på förmåner. (Foto: Pixabay)

Fyra av fem svenskar skulle byta jobb om de erbjuds bättre förmåner, enligt en ny studie som refereras av Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

Finska forskare vid Aalto University School of Business i Helsingfors står bakom rapporten, som enligt DN visar att hälften av svenskarna är missnöjda med sina förmåner och att fyra av fem skulle byta arbetsgivare om de erbjuds bättre förmåner.

Studien visar att vitt skilda uppfattningar råder mellan arbetsgivare och anställda om hur bra förmånerna är.

Åtta av tio arbetsgivare upplever att anställda får tillräckligt stöd för att må bra psykiskt, samtidigt svarar knappt fyra av tio anställda att de tycker stödet är tillfredsställande.

Professor: Arbetsgivarna överskattar sin prestation

“Arbetsgivare känner sig övertygade om att de vet vad deras anställda behöver och att de kommunicerar tydligt om förmåner. Men det stämmer inte alltid. De överskattar sin egen prestation”, säger Pekka Mattila, professor som lett den finländska studien, i artikeln.

Friskvårdsbidrag går i hög grad till anställda som redan motionerar på fritiden och de som inte har problem med exempelvis sömnen får i större utsträckning stöttning medan de som har större behov av hjälp mot sömnsvårigheter blir utan bidrag.

Det framgår även, skriver DN, att anställda särskilt i Stockholm kan tänka sig lägre lön om andra förmåner ökar.

I övrigt är det uppenbart att betydligt fler arbetsgivare lever i tron att de anställda känner till vilka förmåner som finns än vad som är fallet.

Medan färre än hälften av svenskarna tycker att arbetsgivarna jobbar för deras fysiska välmående menar 82 procent av arbetsgivarna att det gör de visst.

Missa inte: Här är bolagen som de anställda aldrig lämnar

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
ANNONS