Dagens PS

Här är bolagen som de anställda aldrig lämnar

bolag
Flygbolag är som regel bra på att behålla sina anställda enligt en ny undersökning.(Foto: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 24 apr. 2023Publicerad: 24 apr. 2023

Vad får anställda att stanna länge på sin arbetsplats och vilka bolag kämpar som mest med personalomsättningen? Här är bolagen som är bäst respektive sämst på att behålla sin personal. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att säga upp sig är för många arbetstagare ett stort steg, som ofta grundar sig på utveckling av såväl ekonomiskt som personligt slag.

Till detta kommer givetvis företagskultur, trivsel och flexibel arbetstid in, bara för att nämna några av flera parametrar som driver anställda att söka sig nya jaktmarker i karriären.

För arbetsgivaren är uppsägningar en naturlig del av verksamheten, som likväl kan bli ett problem – om och när personalomsättningen blir för hög.

Så hur ska du som arbetsgivare göra för att undvika en sådan trend, och vilka bolag är bäst på att behålla sina anställda?

Kort anställningstid på Zoom

Det beslöt sig CVkungen.se för att ta reda på genom att analysera LinkedIn-data över medianlängden för anställda på några av de mest framstående företagen i tretton stora branscher, däribland bil- och livsmedelsindustrin, men även banker och flygbolag.

Enligt den sammanställningen återfinns nio av tio bland de mest framstående företagen med kortast anställningstid för anställda inom internet- och programvarusektorn, som till exempel Reddit och Zoom.

Ett bortfall som delvis kan förklaras med att många av dessa bolag är relativt nystartade, vilket påverkar den genomsnittliga anställningstiden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Banker och flygbolag i topp

Omvänt tycks banker och flygbolag vara desto bättre på att behålla sina anställda, vilket i flygbolagens fall kan förklaras med de höga utbildningskostnaderna för exempelvis piloter, som gör det extra angeläget att behålla sin personal.

Det gör att över hälften (11/20) av de företag som behåller sina anställda längst är flygbolag.

Missa inte: Länderna med mest liberal syn på alkohol

Många stannar på Ericsson

Undersökningen visar även att skandinaviska företag sticker ut när det kommer till anställningstid. Som kortast tid tycks de anställda arbeta på Spotify som har en genomsnittlig anställningstid på endast 2,3 år. Det kan jämföras med Ericsson med hela 8,3 år.

Däremellan återfinns företag som IKEA, Astra Zeneca och H&M, som alla har en genomsnittlig anställningstid på mellan 4,8 och 5,0 år.

Flygbolaget Norwegian har i sin tur en genomsnittlig anställningstid på 5,7 år, medan Volvo och Novo Nordisk ligger på 5,8 respektive 6,0 år.

ANNONS

Här är ytterligare några bolag och branscher som är allra bäst respektive sämst på att behålla sin personal.

bolag

På Reebok behåller man i genomsnitt sina anställda i 7 år, vilket är det bästa resultatet bland alla modejättar som ingått i undersökningen. (Foto: Pixabay)

Fintech, snabbmat och mjukvara

Som allra kortast genomsnittlig anställningstid i CVkungens undersökning har fintechbolaget Coinbase, flygbolaget Avelo Airlines och snabbmatskedjan Popeyes, där de anställda stannar 0,8 år.

Den kortaste “längsta anställningstiden” inom sektorn internet och mjukvara återfinns enligt undersökningen hos det kinesiska techbolaget Baidu, där den genomsnittliga anställningstiden ligger på 5,4 år.

Missa inte: Därför tycker vi att ledarrollen är läskig

Sportartiklar, hudvård och bank

På Reebok som tillverkar sportkläder och sportskor behåller man sina anställda i genomsnitt 7 år, vilket är det bästa resultatet bland alla modejättar som ingått i undersökningen.

ANNONS

Anställda på HSBC Bank USA och hudvårdsföretaget Neutrogena stannar i genomsnitt 10,2 år på sitt företag, vilket är den längsta mediananställningen i CVkungens undersökning.

En framgångsfaktor som i Neutrogenas fall kan förklaras med att de är en del av Johnson & Johnson-koncernen, som bland annat ger sina anställda tillgång till ett högfungerande  förmånsprogram.

Vill du läsa mer om företag och karriär? Så här enkelt skaffar du vår kostnadsfria nyhetstjänst!

Relaterade artiklar: 

Begåvade idioter – tillgång eller problem?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS