Här är de hetaste sektorerna för ETF:er under 2022 enligt analytikernas estimat, sammanställt av Wall Street Journal.

ANNONS

ETF:er (börshandlade fonder) fokuserade på aktiesektorer hade ett inflöde på mer än 100 miljarder dollar under 2021, en ökning från 70 miljarder dollar 2020.

”En av de stora investeringskonsekvenserna av pandemin är att människor letar efter mer riktade exponeringar, antingen inom sektorer eller mellan sektorer”, säger Jay Jacobs, senior vice president och head of research and strategy på Global X ETFs till Wall Street Journal.

Tidningen har listat fyra sektorer som analytiker förutspår kommer att vara heta under 2022 med hög tillväxt räknat i intäkter per aktie baserat på analytikerestimat hämtat från S&P Global Market Intelligence.

1. Film och underhållning

Analytikerna förutspår en tillväxt på 57,5 procent för intäkterna per aktie i sektorn som haft det riktigt tufft de senaste åren, med nedstängningar som slagit hårt mot biografer. Men besökarna tros återvända under 2022 och kombinerat med mångmiljardsatsningar på streaming från jättar som Netflix, Disney och Amazon väntas en boom i filmbranschen.

Risker som nämns av Wall Street Journal är om nya pandemivågor fortsätter att hindra biobesökarna, och en hög churn (kunder som avslutar sina abonnemang) för streamingtjänsterna.

2. Rymden, flyg och försvar

Sektorn förväntas enligt analytikerna ha en tillväxt på 25,2 procent under 2022.

ANNONS
ANNONS

”Några av de mest spännande sakerna att titta på 2022 är rymdflygning, ansträngningar för att minska koldioxidutsläppen från flygindustrin, utveckling av flygplatsinfrastruktur och framväxten av vertikala flygplan”, säger John Coykendall på Deloitte.

En risk som nämns är att ökningen av omikronvarianten kan skada flygbranschens återhämtning.

3. E-handel

Analytikerna tror att e-handelsboomen som drivits på av pandemin kommer att fortsätta, med en tillväxt i sektorn på 25,9 procent under 2022.

”Vi tror att onlineshopping kommer att fortsätta att vara en drivande kraft och expandera”, säger Todd Rosenbluth, chef för ETF och fondanalys på CFRA.

En risk som nämns är Amazons stora dominans på den amerikanska marknaden, där lagstiftare och myndigheter inlett olika processer mot företagets marknadsdominans. Negativa utfall för Amazon där kan slå mot aktier i hela sektorn.

4. Olja och gas

Tillväxten för intäkterna i olje- och gassektorn väntas bli 39 procent enligt sammanställda analytikerdata.

ANNONS
ANNONS

”Vi tror att marknaden har överskattat den långsiktiga nedgången i efterfrågan på olja och petroleumprodukter och denna sektor erbjuder investeringsmöjligheter i år, särskilt inom oljefältstjänster, prospektering och produktion”, säger Dave Sekera, chefsstrateg för den amerikanska marknaden på Morningstar.

Även här finns covid-relaterade risker, om ekonomin i stort saktar ner sjunker energibehovet. För snabb produktionsökning är också en risk då det kan dra ner oljepriset.

Läs mer: The Hottest ETF Sectors for Investors to Bet On in 2022 [Wall Street Journal]

Läs även: Guide för att hitta säkra investeringar [Dagens PS]