Di avslöjar nu en rad detaljer om det misstänkta Falcon Funds-svindleriet.

ANNONS

Runt 22.000 svenska pensionssparare hade investerat 2,4 miljarder kronor i Falcon Funds när avtalet med Pensionsmyndigheten blev uppsagt i juni 2016.

Cirka 15 miljarder kronor av det har återförts, vilket ger ett underskott på 800 miljoner kronor.

Men därutöver finns knappt 80 miljoner kronor hos Ekobrottsmyndigheten, uppger Dagens Industri (obs, inloggning krävs) som även berättar att Falcon Funds genomförde ”tvivelaktiga affärer” under det fyra månader långa köpstoppet på PPM-torget, det vill säga innan bolaget blev utslängt därifrån.

Det här ger en summa på 1,1 miljarder kronor som pensionsspararna kan ha svindlats på av det maltesiska fondbolaget, framgår det.

Tidningen har tagit del av Falcon Funds shoppinglista och det rör sig om investeringar på hundratals miljoner som uppges ha gått upp i rök. Dokumentationen har fram till nu varit hemlig.

”I flera fall har Falcon-pengarna använts för att köpa ETI:er”, förklarar Di och konstaterar att det handlar om riskfyllda papper.

De misstänkta skumraskaffärerna, och andra misstänkta affärer, har dolts av de anklagade Falcon Funds-bedragarna.

ANNONS
ANNONS

Fyra personer sitter i dag häktade i härvan, däribland två av de huvudmisstänkta Max Servin och Afram Gergeo.

Sannolikt väcker Ekobrottsmyndigheten åtal mot dem i höst, skriver Di, i vad som väntas bli en lång och utdragen process med flera stämningar mot det tidigare fondbolagets toppar.

Läs även: Jagad affärsman flydde med lyxklockor [DagensPS.se] >