Expressen berättar att fyra Rysslandsfonder avregistreras och att pensionssparare nu får se sitt pensionskapital ”minska kraftigt”.

ANNONS

”De sparare och pensionärer som valt (Rysslands-)fonderna får ett initialt värde tillbaka som motsvarar 0,5 procent av det värde som fanns när fonderna stängdes för handel”, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande som citeras av tidningen.

De fyra fonder det handlar om och som nu skrotas är: Swedbank Robur Rysslandsfond A, Nordea Rysslandsfond, Carnegie Rysslandsfond A samt East Capital Ryssland.

”De sparare som har haft Rysslandsfonder kommer att erhålla likvider från de här fonderna allteftersom de avvecklas, men det är likvider som kommer att komma spararna till godo senare”, säger Erik Fransson, chef för fondtorgsavdelningen på Pensionsmyndigheten.

”När Rysslandsfonderna stoppades för handel i februari uppgick de svenska andelsägarnas innehav till totalt 5,2 miljarder kronor.

0,5 procent av 5,2 miljarder är 26 miljoner kronor.

De drygt 90 000 spararna som berörs har alla olika stora innehav men slår man ut ett snitt blir det 286 kronor per person”, framgår det i artikeln.

ANNONS
ANNONS

Läs mer här.

Läs även: Jubla, pensionssparare – pengarna inte längre låsta [Dagens PS]