Första AP-fonden tappade 40 miljarder förra året. Det var det sämsta året sedan finanskrisen 2008 för pensionsfonden, som tror på fortsatt förlust 2023.

ANNONS

Första AP-fonden är en av buffertfonderna i pensionssystemet, och omsätter 421 miljarder kronor. Förra året landade portföljen på ett minusresultat på 8,6 procent – alltså över 40 miljarder kronor back. Det är det sämsta resultatet sedan finanskrisen 2008.

Det rapporterade Dagens Industri på fredagen som intervjuade Kristin Magnusson Bernard, vd för Första AP-fonden.

”Fjolåret var extremt tufft, amerikanska statsobligationer gav den sämsta avkastningen sedan 1788. En klassisk pensionsportfölj med 60 procent aktier och 40 procent räntor gav den sämsta avkastningen sedan 1930-talets depression. Det visar på den motvind som blåst över hela finanssektorn”, säger hon till Di.

Och hon spår inte någon börsbotten innan tidigast efter sommaren, skriver tidningen. Men hon hänger inte läpp.

”När det gäller jämförbara institutioner så ligger vi avkastningsmässigt på den övre halvan, det tycker jag är helt godkänt”, säger Kristin Magnusson Bernard till Di.

Vad är Första AP-fonden?

Första AP-fonden, även känd som AP1, är en av fem statligt ägda buffertfonder i det svenska pensionssystemet, som bildades 2001 i syfte att förvalta en del av de allmänna pensionsmedlen. AP1:s huvudkontor ligger i Stockholm och fonden investerar i en bred portfölj av tillgångar, inklusive aktier, obligationer, fastigheter och alternativa investeringar, i Sverige och internationellt.

Pensionsfonden drabbades

Efter invasionen av Ukraina den 24 februari 2022 föll världens börser som en sten. Även obligationer rasade samtidigt som osäkerheter på bland annat råvarumarknaderna har lett till rekordhög inflation och som följd, väldigt höga styrräntor i så gott som alla ekonomier.

Ännu har inte börsvärdena slagit i botten på ett tag. Lågvattenmärket kan inträffa först i slutet av 2023, tror Pensionsfondens vd.

”Många tror att det sker under andra halvåret i år och en tumregel är att den amerikanska börsen brukar bottna halvvägs in i en lågkonjunktur. Än så länge ser vi inte en amerikansk lågkonjunktur. Fram till en vändning tror jag att vi får se volatila börser.”

ANNONS
ANNONS

Läs mer om pensionsfonder och pension:

Så många planerar att jobba efter pension [Dagens PS]

Fick en miljard för mycket i pension [Dagens PS]

Rekordupphandling: Ska bygga pensionstorg för 1000 miljarder [Dagens PS]