Rekordupphandling: 1000 miljarder i pension på spel

Uppdaterad: 20 feb. 2023Publicerad: 20 feb. 2023
pension fonder
1000 miljarder är på spel i den nya upphandlingen, som berör så gott som varenda svensk via pensionssystemet. Foto: Logan Simpson.

Den nybildade “Fondtorgsnämnden” ska välja vilka fonder som ska ingå i de svenska pensionssparandet. Det är den största upphandlingen någonsin, med 1000 pensions-miljarder kronor på spel – och flera populära fonder kan försvinna.

ANNONS
ANNONS

Nu i vår ska den nya myndigheten “Fondtorgsnämnden” välja ut vilka fonder som ska ingå i det statliga fondtorget.

MISSA INTE: Fick en miljard för mycket i pensionsersättning

Senast vid halvårsskiftet 2025 ska det bara finnas upphandlade fonder som pensionsspararna kan välja mellan. Det gör att många av Sveriges idag 470 fonder lär försvinna. Hur många som blir kvar är inte bestämt, men det kommer inte vara 470.

Det rapporterade Dagens Industri på måndagen.

“Målet är höjd kvalitet”

”Målet är att höjd fondkvalitet och lägre kostnader ska ge en förbättrad årlig avkastning om minst 0,5 procent om året. Det handlar om åtskilliga miljarder mer till pensionsspararna i slutändan”, säger Erik Fransson, kanslichef på Fondtorgsnämnden till Di.

Det finns ingen risk för godtycklighet med de svenska pensionerna, menar han:

”Vi kommer att genomföra kvalitativa granskningar av fonder inom ramen för vår upphandlingsprocess. Det är ingen ny metodik utan förekommer redan i dag hos aktörer som svenska storbanker, livbolag och på AP-fonderna. Det är även vanligt vid internationella upphandlingar”, säger Erik Fransson.

ANNONS
ANNONS

Vad är det för en nämnd?

  1. Fondtorgsnämnden är en svensk myndighet som godkänner och övervakar fondtorg. Ett fondtorg är en plattform som erbjuder investerare tillgång till olika fonder från olika fondbolag. Fondtorgsnämnden är en del av Finansinspektionen (FI), som är den svenska myndigheten som ansvarar för att övervaka och reglera finansiella företag och marknader. Fondtorgsnämnden granskar fondtorgens verksamhet och beslutar om godkännande eller avslag för att starta eller fortsätta sin verksamhet.
  2. Källa: Finansinspektionen.

Läs mer om pension:

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Största pensionsfonden rasar hundratals miljarder 

Skjut på pensionen och tjäna tusenlappar – varje månad 

Fick en miljard för mycket i pensionsersättning

ANNONS
ANNONS
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.