Det hjälper inte upp pensionen att placera pengarna i en pensionsfond där avgiften är hög, konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny rapport. Värdeutvecklingen är sämre än i fonder med låg avgift.

ANNONS

Pensionsmyndigheten har analyserat utvecklingen på premiepensionens fondtorg, där 475 fonder kan väljas. En del aktiva sparare har föreställt sig att en högre avgift borgar för en bättre produkt. Men det tillbakavisar Pensionsmyndighetens nya rapport.

”Vår statistiska analys av fonderna på premiepensionens fondtorg visar att det inte finns några tecken på att aktiefonder med en högre nettoavgift har genererat en högre nettovärdeutveckling under perioden 2012–2021”, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

”Tvärtom verkar dyrare aktiefonder ha presterat sämre än billigare aktiefonder. Räntefonder uppvisar å andra sidan en motsatt relation mellan nettoavgift och nettovärdeutveckling under samma period.”

Utveckling på pension sämre ju dyrare fond

Enligt Pensionsmyndigheten ser sambandet mellan värdeutveckling och avgifter mellan 2012 och 2021 ut så här:

Samband mellan värdeutveckling och avgift 2012–2021

 

”Fonder kostar olika mycket att spara i och fondavgiften kan göra betydande skillnad för hur stor den slutliga premiepensionen blir. I valet mellan likartade aktiefonder är den fond med lägst årlig avgift generellt att föredra”, säger Jesper Lorentz, analytiker på Pensionsmyndigheten, i ett uttalande.

ANNONS
ANNONS

”Den som har lång tid kvar till pension får i förväntan bäst värdeutveckling genom att spara i aktiefonder. För den som är nära pensionen kan det vara klokt att minska risken genom att placera en del av sparandet i räntefonder som ger en lägre, men mer stabil värdeutveckling.”

Läs också:

Undvik låg pension – sju tips till företagare [Dagens PS]
90 procent av sparandet är ljusgröna fonder [Dagens PS]