Fondstatistik från Fondbolagens förening visar att 90 procent av svenska investerares fondsparande utgörs av så kallade ljusgröna fonder. Det innebär att hållbarheten inte är ett överordnat mål, utan att fonden siktar på att främja miljörelaterade eller sociala egenskaper.

ANNONS

Fondbolagens förening visade i sin statistik från det första kvartalet att 5 600 miljarder kronor av kapitalet. Bara 4 procent av kapitalet var investerat i så kallade mörkgröna fonder, så kallade artikel 9-fonder. Det skriver föreningen i ett pressmeddelande.

Det innebär att majoriteten av de hållbara investeringarna är satsade i fonder som inte har hållbarhet som överordnat mål, artikel 8-fonder. De kallas också för ljusgröna fonder.

Enbart 430 miljarder kronor var investerade i fonder som varken räknas till ljus- eller mörkgröna produkter.

Mörkgröna växer på bekostnad av ljusgröna fonder

Samtidigt stärks mörkgröna fonder nu trots att börsen går ner och många oroar sig för lågkonjunktur. Under perioden har man sett ett inflöde på 5,3 miljarder kronor.

”Att fondspararna väljer att öka sina investeringar i mörkgröna aktiefonder under ett kvartal där många aktiva sparare valt att sälja, visar att efterfrågan på hållbara investeringar står emot en turbulent aktiemarknad. När intresset är stort hos spararna är det roligt att se att fondutbudet också växer och nu är hela 10 gånger större än förra året”, säger Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening.

ANNONS
ANNONS

Läs också:

Kinas klimatfonder slår USA – så vitt vi vet [Dagens PS]