Dagens PS

Ny data visar: Nästan alla svenskar äger fonder

Fonder
Nästan alla svenskar har fonder i någon form. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 16 maj 2022Publicerad: 16 maj 2022

Att spara i fonder har blivit en folksport i Sverige – ny forskning visar att nästan alla vuxna svenskar äger fonder i någon form, antingen direkt eller indirekt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning, har analyserat registerdata om hur fondägandet i Sverige utvecklats över tid och hur det ser ut för olika grupper.

“Svenska folkets allra viktigaste sparform”

I rapporten “Fondägandets struktur i Sverige: En empirisk undersökning” som ges ut av Fondbolagens förening kommer han bland annat fram till att nästan hälften av svenskarna äger fonder antingen direkt eller genom ett ISK-konto och att nästan samtliga vuxna äger fonder i någon form (direkt, premiepension, avtalspension).

”Fondägande är i dag svenska folkets allra viktigaste sparform vid sidan av bostadsägande. Rapporten presenterar nya fakta över fondägandets utbredning i olika befolkningsgrupper och hur den har utvecklats under de senaste decennierna. Resultaten kan förhoppningsvis fördjupa förståelsen av fondägandets betydelse för hushållens ekonomi och förbättra diskussionen om de regler och skatter som berör fondsparande”, säger Daniel Waldenström, professor vid Institutet för Näringslivsforskning i ett pressmeddelande.

Utbildning korrelerar med fonder

Den stora spridningen av fondägandet skedde under 1980- och 1990-talen. Könsskillnaderna i fondägande är mycket små, både gällande andelen som äger fonder och storleken på fondinnehaven – den stora skillnaden ligger i att män tar mer risker och har en övervikt aktiefonder över räntefonder.

Utbildning har ett starkt samband med fondägande. Högskoleutbildade personer äger fonder i dubbelt så stor utsträckning som personer med högst nioårig grundskola. Detta gäller både andelen ägare och storleken på fondinnehaven, skriver Fondbolagens förening också i ett pressmeddelande.

Läs även: Investerarna kvar på skakig börs – har inget val

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS