Dagens PS

Full fart i Köpenhamn – triss i superrapporter

Den 2 maj riktas världens börsblickar mot den danska huvudstaden. Tre superbolag har kommit med rapporter som får Köpenhamnsbörsen att röra sig rejält.
Den 2 maj riktas världens börsblickar mot den danska huvudstaden. Tre superbolag har kommit med rapporter som får Köpenhamnsbörsen att röra sig rejält. (Johan Nilsson/TT)
David Ingnäs
David Ingnäs
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Tre av Danmarks absolut största börsbolag rapporterar på samma dag; läkemedelsgiganten Novo Nordisk, rederijätten Maersk och det globala smyckeskedjan Pandora.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk är nu större än BNP. Värdering är på 570 miljarder dollar och diabetes- och viktminskningsmedicinerna väntas dra in så mycket som 100 miljarder dollar om året.

Höjer tillväxtprognosen

Inte konstigt att många blickar därför riktades mot morgonens rapportsläpp och många drog säkert en lättnande suck när siffrorna kom in överlag bättre än väntat.

Omsättningen steg 22,5 procent till 65 349 miljoner danska kronor. Bloomberg analytikerkonsensus låg på 63 727. Rörelseresultatet landade på 31 846 miljoner danska kronor (25 007), väntat var 28 991. Rörelsemarginalen lyfte till 48,7 procent mot tidigare 46,9 procent.

Mest positivt var kanske att tillväxtprognosen höjdes till 19-27 procent från tidigare 18-26 procent.

Trots de starka siffrorna så backar dock Novo Nordisk i den inledande handeln med strax över en procent.

En annan dansk jätte som rapporterar i dag är rederijätten Maersk men som “bara” har ett börsvärde på 175 miljarder danska kronor.

ANNONS

Senaste nytt

Svensk vd bakom börslyftet

ANNONS

Fraktbolaget lyckades dock inte pricka förväntningarna på samma sätt som sin danska läkemedelskollega.

Ebitda-resultat på 1.590 miljoner dollar för det första kvartalet 2023 jämfört med väntade 1.814 miljoner dollar enligt Infronts sammanställning. Intäkterna summerades till 12.355 miljoner dollar för kvartalet mot väntade 12.542 miljoner dollar.

Tack vare en stark containermarknad så höjer Maersk prognosintervallet för helåret 2024 till fyra till sex miljarder dollar mot tidigare en till sex miljarder. Det hindrar dock inte Maersk kurs att backa nästan fyra procent på Köpenhamnsbörsen.

Tur då att det finns ytterligare ett globalt dansk börsbolag som rapporterar idag och som börsen handlar upp med hela sex procent. Det handlar om smyckesförsäljaren Pandora. Bolaget som leds av svensken Alexander Lacik har lyft på senare år och kom nu med en ny stark rapport.

Bolaget höjer sin tillväxtprognos till spannet åtta till tio procent för året. Detta efter att rapporterat en stigande omsättningen med 16,8 procent till 6 834 miljoner danska kronor som kan jämföras med analytikerkonsensus på 6 565. Även resultat och marginal kom in bättre än väntat.

Totalt faller den danska börsen med omkring 1,5 procent en timme in i handeln efter tungviktarnas rapportsläpp.

Läs mer:

Maersk skippar sin utdelning – aktien rasar 12 procent. Dagens PS

ANNONS

Novo Nordisk segertåg fortsätter – rapporterar rekordvinst. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS