Saudiarabien planerar att satsa ytterligare 80 miljarder dollar i byggprojektet Neom, kronprins Mohammed bin Salmans men motsträviga projekt.

ANNONS

Saudiarabien ska avsätta motsvarande 80 miljarder dollar (300 miljarder rival) i en investeringsfond för kronprinsens favoritprojekt Neom.

Planen är en börsintroduktion för projektet på saudiska börsen under 2024.

Den nu presenterade investeringsfonden, Neom Investment Fund, skulle kunna utökas till 400 miljarder rival, alltså cirka 106 miljarder dollar, sade kronprinsen Mohammed bin Salman i dag till reportrar i Jeddah.

Fonden ska satsa pengar i företag som går med på att verka i Neom, den nya region som ska skapas i nordvästra delen av Saudiarabien.

Fem år med motgångar

Det hela rör sig om ett fem år gammalt jätteprojekt som hittills mest fått kämpa med motgångar, skriver Bloomberg.
Neom beskrivs som ett av de största och mest komplexa byggprogrammen i världen.

ANNONS
ANNONS

Den första fasen, som ska vara klar 2030, beräknas kosta motsvarande 320 miljarder dollar totalt och hälften av det ska täckas av en offentlig investeringsfond (PIF).

160 miljarder dollar ska samlas ihop från andra statliga fonder i regionen och privata investerare och dessutom ska alltså Neom börsintroduceras.

”Vi har stora mål att få Saudiarabien bland de tre största börserna på planeten”, säger prins Mohammed och tillägger att han förväntar sig att börsnoteringen av Neom ska ske ”runt 2024”.

Många idéer och ständigt nya

Neom-projektet lanserades 2017 och är prinsens plan för att förvandla en öken av Belgiens storlek till en hightech-region med en metropol, en skidort och en industristad som delvis flyter på vattnet.

Men fem år efter lanseringen har projektet mest plågats av motgångar där många anses härröra ur svårigheter med att realisera prinsens storslagna men samtidigt ständigt föränderliga idéer.

ANNONS
ANNONS

Den senaste av dessa kring Neom talade om dubbla skyskrapor som ska sträcka sig horisontell mer än 100 kilometer och innesluta en stad med 9 miljoner invånare.

I prinsens plan ingår att öka Saudiarabiens befolkning från nuvarande cirka 34 miljoner till 50-60 miljoner redan år 2030.

Läs även: Saudiarabien backar Embracer med 10 miljarder [Dagens PS]