Utför för bitcoin efter ny virusvariant

Uppdaterad: 26 nov. 2021Publicerad: 26 nov. 2021

En ny virusvariant av corona har inte bara fått börsernas index att peka käpprätt nedåt. De flesta kryptovalutor föll också medelbart. Det världsledande myntet bitcoin är nere 20 procent jämfört med rekordnivån förra månaden.

ANNONS
ANNONS

Efter att epidemiologer i Sydafrika rapporterade om en ny potent virusvariant har världsmarknaden fått skrämselhicka. Det gäller även kryptobranschen. Just nu vill investerare fortast möjligt göra sig av med riskbetonade tillgångar, skriver Bloomberg.

Under fredagen har bitcoin fallit med 8,29 procent till 54 168 dollar. Ethereum föll med 11 procent, och för det samlade värdet inom Bloombergs Galaxy Crypto Index gick värdet ner med fyra procent under måndagsförmiddagen. Det har sedan fortsatt nedåt.

Mindre riskbenägenhet

”Bitcoin i sig självt har varit under press efter att ha uppnått ett nytt rekord på nästan 69 000 dollar tidigare den här månaden, när det rådde entusiasm över den första ETF-fonden som satsat på framtida digitala tillgångar”, skriver Bloomberg.

Den här veckan har analytiker påpekat flera hinder som kan påverka handeln med kryptovalutor. Bland annat inför USA regler på att kryptovalutor tas i deklarationen och Kina har infört nya begränsningar för kryptotillgångar.

Nu kan en ny virusvariant alltså ge investerare skäl att bli ännu mindre riskbenägna när det kommer till kryptosektorn. Frågan är hur institutioner och privatpersoner kommer att förhålla sig till kryptoinvesteringar framöver. Det är avgörande för hur snabbt kryptomarknaden återhämtar sig, skriver Bloomberg.

Just nu är bitcoins fall snarast ett sidospår sett till hur världens börser just nu reagerar på att det kan bli nya nedstängningar och reserestriktioner.

Även om bitcoin har genomlevt ytterligare ett fall ligger den 85 procent högre än i början av året, konstaterar Bloomberg.

Läs också:

El Salvador ska bygga “Bitcoin city” bredvid vulkan
Kryptomarknaden: Hur ser investeringstrenderna ut 2022?

ANNONS
ANNONS