Kryptomarknaden har haft ett rekordår under 2021. Nu ser marknaden fram emot 2022, och Cryptonews förutspår vilka investeringstrender som man kan vänta sig.

ANNONS

Inför 2021 förutspådde analytikerna enligt Cryptonews att institutioner i högre grad skulle dras till bitcoin, eftersom ökad inflation gjorde valutan mer attraktiv. Man sa också att ökade investeringar skulle spilla över på olika altcoin och pressa upp värdena.

Det visar sig att de har prickat rätt. Under 2021 har institutioner mest fokuserat på bitcoin (BTC) och i lite mindre men växande omfattning ethereum (ETH).

Vanliga småsparare har dessutom gladeligen jagat alcoin och de meme-coin som blivit populära, som dogecoin(DOGE) och shiba inu (SHIB).

Där det 2021 funnits skillnader kommer det 2022 bli konvergens i investeringsmönstren mellan institutioner och småsparare, spår Cryptonews. Småspararna lär sig och mognar, och det har förstås att göra med tillväxten av marknadsanalys och forskning från etablerade institutioner.

Riskbenägna småsparare satsar på altcoin

Det är också institutionerna som blir allt viktigare när det gäller att driva och reglera marknaden nästa år.  Å andra sidan innebär en mognare marknad också att de mer riskbenägna småspararna letar högre utdelning bland mer spekulativa kryptotillgångar.

ANNONS
ANNONS

”Institutioner kommer att få ett avgörande inflytande 2022”, säger Oleksandr Lutskevych, grundare av och vd för kryptoväxlingstjänsten CEX.IO till Cryptonews.

”För att förstå varför måste man väga in hur inställningen till krypto hos institutioner och företag förändrats under 2021”, fortsätter han.

Fler institutioner lockas till krypto

Företag som hade möjlighet att vara med på tåget tidigt under 2021 hade stora framgångar på marknaden, och visade vägen för andra som inte hade infrastrukturen för att kunna börja handla på kryptomarknaden lika snabbt.

Att regleringen av kryptomarknaden ökar kommer troligtvis att locka fler institutioner att investera. Småspararna tjänar på att analys och forskning utvecklas, vilket ger bättre information och strategier.

Fortsätt altcoin-hajp

Det innebär inte att hajpade altcoins försvinner. Ben Caselin, chef för forskning och strategi hos växlingstjänsten AAX säger:

”Det är tyvärr så att ny handel till stor del drivs av spekulation och handel med hög hävstångseffekt för att maximera exponeringen. Det tar tid och erfarenhet för småsparare att hitta sätt att fokusera uppmärksamhet och kapital till högkvalitativa projekt.”

ANNONS
ANNONS

En sak är dock säker: även om fler och fler stora aktörer får inflytande på marknaden betyder det inte att alla mönster förändras. Enligt Oleksandr Lutskevych fortsätter psykologiska faktorer ha ett stort inflytande.

Med andra ord kan vi fortsätta att se fram emot spekulations-hysteri i nya, trendiga altcoin också 2022.

Läs även: El Salvador ska bygga ”Bitcoin City” bredvid vulkan [Dagens PS]

Läs även: Svensk kommun vill investera i kryptovalutor [Dagens PS]