Nedgångsperioder är de bästa – det är då viktigare innovationer äger rum. Det menar kryptovalutan ethereums grundare Vitalik Buterin i en intervju med Fortune.

ANNONS

Kryptovalutamarknaden tycks börja återhämta sig något efter ytterligare ett stort tapp förra veckan. Men det innebär ingalunda att den helt skulle ha återhämtat sig.

Vitalik Buterin som har skapat blockkedjan för ethereum, dagens näst största kryptovaluta, säger till Fortune att kryptovalutor ”har gått upp och ned förut, och kommer att göra det igen”.

Ether har gått har gått ned i värde med 76 procent sedan sin toppnotering i november.

Men Buterin säger att han fortfarande tror att Ethereum ska bli “ett moget och framgångsrikt ekosystem” som motsvarar de drömmar människor har om kryptosektorn.

Lunas kollaps sundhetstecken

Inflationen har blottat svagheter hos krypovalutorna som har skapade en dominoeffekt efter att valutorna Terra och Luna kollapsade.

ANNONS
ANNONS

”Lunas kollaps är på en del sätt en av de viktiga, liksom hälsosamma tillfällena i krypto som påminner människor om att nedgångarna är verkliga”, säger Buterin.

”Du kan inte bara bygga ett system och sedan hoppas att en negativ utgång på ett magiskt sätt aldrig kommer att vara möjlig.”

Det har nu gått flera veckor sedan TerraUSD, ett så kallat stablecoin, och dess systervaluta Luna, fick pausa alla uttag, vilket skapade ett rykte om att valutan hade blivit bankrutt.

Svängigt ethereum – men krypto består

På det följde rapporter om tillståndet för multimiljardfonden Three Arrows Capital, vilket skapade ytterligare farhågor om smittoeffekter och inbyggda risker i systemet. Fler och fler kryptobolag har sedan kommit med uppdateringar om sin finansiella status.

Vitalik Buterin säger att han fortfarande ser mer för- än nackdelar med kryptobranschen.

ANNONS
ANNONS

Han påpekar att de mest omtalade fenomenen inte nödvändigtvis är de mest vanliga – som när NFT:er blir sålda för 3 miljoner dollar, eller att hackare plötsligt stjäl stora mängder pengar. Buterin menar att det är viktigare att se kryptovalutornas långsiktiga potential, exempelvis att lättare kunna flytta pengar över världen, spara eller delta i internationella affärssamarbeten.

”Människor som gör sådant gör det i tysthet, men det är lika verkligt”, säger Buterin.

Läs också:

Kryptovalutor: Stopp för uttag efter konkurshot [Dagens PS]
Ethereums medgrundare: ”Är inte längre miljardär”[Dagens PS]