Stefan Ingves: Handel i bitcoin är som frimärken

Uppdaterad: 09 sep. 2021Publicerad: 09 sep. 2021
Ingves bitcoin
Sveriges riksbankschef Stefan Ingves jämför bitcoin med frimärken. (Foto: Unsplash/TT)

Stefan Ingves, chef för Sveriges Riksbank, skapar internationella rubriker efter att ha jämfört bitcoin med frimärken och förutspått kryptovalutans kollaps. 

ANNONS
ANNONS

Den amerikanska finanstidningen Bloomberg rapporterar om citaten från Sveriges riksbankschef Stefan Ingves med rubriken “Bitcoin kan så småningom kollapsa, varnar den svenska centralbanken”.

“Privata pengar kollapsar oftast förr eller senare”, ska Stefan Ingves ha sagt på en bankkonferens i Stockholm, enligt Bloomberg.

“Och visst, du kan bli rik på handel i bitcoin, men det är jämförbart med handel i frimärken”, säger han också enligt tidningen.

Riksbankschefen har också tidigare uttryckt sin skepticism mot bitcoin och andra kryptovalutor, som han menar kommer att behöva reglering för att överleva. Det är en vanlig inställning hos centralbanker – också den amerikanska centralbanken Federal Reserve vill se en reglering av kryptomarknaden och utforskar egna alternativ med digitala valutor, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om. 

Det är inte heller första gången som Ingves jämför bitcoin med frimärken, han sade samma sak till SVT:s ekonomibyrån i mars tidigare i år.

Bitcoin rasade i veckan 18 procent som mest efter att El Salvador fått nedgraderad kreditrating efter sitt införande av bitcoin. Bitcoin handlas nu till ett pris av cirka 46 400 dollar per bitcoin.

Läs även: Stefan Ingves tror på reglering av bitcoin

Läs även: ”Govcoins” kan göra banker bankrutta

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.