Dagens PS

"Govcoins" kan göra banker bankrutta

fastighetsskatten
Riksbankschefen Stefan Ingves ifrågasätter nivån på fastighetsskatten, det är "underligt", säger han. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 10 maj 2021Publicerad: 10 maj 2021

Digitala pengar utgivna av centralbanker, så kallade “govcoins”, kan göra om hela det finansiella systemet och göra banker bankrutta.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Digitala pengar i form av kryptovalutor har fullständigt exploderat de senaste åren. Men det är inte de nuvarande populära valutorna bitcoin, ethereum och dogecoin som kommer att förändra världen på riktigt – utan när centralbankerna snart ger sig in i spelet, enligt The Economist.

Tidningen tar det till och med så långt att de skriver att teknologin gör det möjligt att “föreställa sig en modern värld utan banker”. De menar att teknologin kommer att förflytta makt från individer till stater, förändra geopolitiken och hur kapital allokeras.

Banker tar avgifter och riskerar konkurs

Idén bakom teknologin är ganska enkel – i stället för att sätta in pengar på banken så du ha pengarna i centralbankens digitala valuta, och använda dem för att betala med. Då är pengarna dessutom garanterade av staten, i stället för en bank som tar ut avgifter och i värsta fall riskerar att gå i konkurs och förlora dina pengar.

“Vill du köpa en pizza eller hjälpa ett syskon som är pank? Du behöver inte hantera Citigroups callcenter eller betala Mastercards avgifter: Bank of England och Federal reserve står till din tjänst”, skriver The Economist.

Skulle teknologin få fäste så blir bankerna helt enkelt överflödiga, eller får hitta andra saker att syssla med, menar tidningen. Och teknologin finns redan, eller är på väg. Bahamas har redan infört en digital valuta. EU vill ha en e-euro senast 2025. Storbritannien har en grupp som arbetar med saken, och USA bygger en hypotetisk e-dollar.

Pilotprojekt om e-krona

I Sverige utreder Riksbanken sedan 2017 möjligheterna till en e-krona och i början av april 2021 presenterades att man testat en teknisk lösning med blockkedjeteknologi i ett pilotprojekt och nu går vidare med nästa steg.

ANNONS

“Min uppfattning är att betalningar ska kunna ske lika snabbt som vi utbyter information i dagens digitala samhälle. Betalningar ska kunna genomföras omedelbart dygnet runt och avvecklas i Riksbankspengar”, sa riksbankschefen Stefan Ingves redan 2018.

Läs hela artikeln om “govcoins” i The Economist.

Läs mer: Ingves: Lag behövs för nya, digitala pengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS