Riksbankchefen Stefan Ingves tror inte att det är osannolikt att bitcoin och andra kryptovalutor kommer slippa regleringar och översyn från tillsynsmyndigheter.

Kryptovalutor har lockat entusiastiska följare, trots att penningpolitiska tjänstemän har uttryckt misstro mot bitcoin och dess rivaler, det skriver Bloomberg.

“När någonting blir stort nog, följer sådant som konsumentintresse och penningtvätt”, säger Stefan Ingves enligt Bloomberg. Han tillägger att detta gör att det finns anledning att tro att reglering kommer komma.

Håller på och stramar upp

Finansmarknadsminister, Asa Lindhagen, säger enligt Bloomberg att regeringen redan håller på och stramar upp reglerna för plattformar för kryptovalutahandel, men hon kallar det för ett “pågående arbete på internationell nivå”.

Hon säger även att det är en ”väldigt viktig fråga” att hantera den risk för penningtvätt som kryptovalutor utgör samt att det kräver arbete över gränserna.

Regeringar försöker reglera

Det är oklart hur man ska reglera en produkt som är skapad för att undvika länders reglerande myndigheter, men regeringar försöker. Kina försöker öka trycket på kryptoanhängare. Kinas folkbank är landets centralbank och nyligen gick den ut med att finansiella institutioner inte får acceptera kryptovalutor som betalmedel.

I USA håller tjänstemän på centralbanken Federal reserve på och undersöker “de olika sätten som frågan kan hanteras”, det sade Randal Quarles, bankens vice ordförande för övervakning i maj.

I EU håller EU-kommissionen på och funderar på hur en reglering av kryptotillgångar bäst ska kunna göras.

ANNONS
ANNONS

Sverige och Kina har kommit längst

Sverige är, liksom Kina, ett av de länder som har kommit längst i sina försök att skapa en digital centralbanksvaluta. Detta, för att de penningpolitiska myndigheterna försöker förbereda sig på att kontanter försvinner som betalmedel och samtidigt vill försäkra sig om att kryptovalutor inte blir betalningsalternativet.

Riksbankschefen Stefan Ingves tror att regleringen av kryptovaluter kommer att komma vid olika tider på olika platser.