Squid-grundare drar med 29 miljoner efter kryptobluff

Uppdaterad: 02 nov. 2021Publicerad: 02 nov. 2021
Valutan Squid har slutat säljas på kryptobörser.
Valutan Squid, skapad efter TV-serien Squid Games popularitet, har slutat säljas på kryptobörser. (Youngkyu Park/Netflix via AP /TT )

Kryptovalutan Squid, som lanserades efter den populära TV-serien Squid Games premiär, var en bluff. Intresset för valutan var enormt, men nu framgår det att något mynt aldrig har skapats och att grundarna har förvunnit med köparnas pengar. Det skriver BBC.

ANNONS
ANNONS

Squid, som marknadsfördes som en “play-to-earn”-valuta, som som skulle användas i ett framtida spel som skulle ligga på blockkedjan, har slutat marknadsföras. Något spel blev det aldrig.

Nu har kryptovalutans hemsida försvunnit och mediakonton som har gjort reklam för valutan har också försvunnit.

Samtidigt som valutans värde växte med flera tusen procent kom varningstecken i form av att köparna inte kunde sälja sina mynt till någon annan. En annan varningssignal var att hemsidan innehöll många grammatiska fel och stavfel.

“Det är ett av många upplägg från kryptobedragare som naiva investerare blir indragna och exploaterade i”, säger Eswar Prasad, ekonomiforskare på Cornell University, till BBC.

Den här sortens bedrägeri kallas för “rag pull” i branschen. Squids upphovsmakare har försvunnit med motsvarande 3,38 miljoner dollar, motsvarande 29 miljoner kronor.

“Play-to-earn”-kryptovalutor går ut på att människor köper kryptomynt online för att sedan kunna använda dem i spel. Där kan man tjäna fler kryptomynt, och dessa kan sedan växlas in i kryptovaluta eller i vanliga pengar.

Squids värde växte mycket snabbt. Förra tisdagen låg valutan på 1 cent, och på en vecka kostade den 2 856 dollar. Värdet har nu störtdykt igen.

“Numera kan nya mynt listas på decentraliserade börser första dagen som de skapas, utan några juridiska hinder eller kontroll. Så du kan köpa mynt från vem som helst, med vilken agenda som helst”, säger Jinnan Ouyang från det Singapore-baserade kryptobolaget Openmining.

Läs också:

Östermalmsbo inför rätta i megakrypto-härva
Kaj Linna lovade kryptovinster till “arbetslösa, sjukskrivna”

ANNONS
ANNONS