Den morddömde och därefter frikände Kaj Linna lockar ”arbetslösa, sjukskrivna och pensionärer” att investera i hans kryptoprojekt, skriver Aftonbladet i en text där upplägget jämförs med pyramidspel.

ANNONS

Kaj Linna frikändes 2017 efter 13 år i fängelse för ett mord han dömts för 2004, och är den i modern tid i Sverige som beviljats resning efter längst tid i fängelse. Efter att han frikänts fick han 18 miljoner kronor i skadestånd, det största som betalats ut i Sverige.

Han bor nu på Kanarieöarna, där han äger ett hotell och planerar att anlägga en skorpionfarm, skriver Aftonbladet. Tidningen har granskat kryptoprojektet Ojfan som Kaj Linna är delaktig i, med målet att ge ”arbetslösa, sjukskrivna, pensionärer, kort sagt, alla människor med en begränsad ekonomi, en möjlighet att få till ett sparande med en egen elektronisk plånbok”.

Lovar värdeökning

Ett medlemskap kostar mellan 200 och 1 200 kronor, och då utlovas en värdeökning på minst 15 procent i månaden. Aftonbladets granskning visar att medlemmarna tilldelas konton på kryptoplattformen Hyperfund, som enligt flera experter är en bluff som bara fungerar så länge det fortsätter göras insättningar, ett så kallat ponzibedrägeri.

Totte Löfström, vd på den svenska kryptobörsen Trijo, kommenterar i Aftonbladets artikel:

”I mina ögon är det här ett solklart pyramidspel. Det mest uppenbara tecknet på att det med största sannolikhet rör sig om ett bedrägeri är att man lovar en garanterad vinst. Det kan ingen seriös aktör göra”, säger han till Aftonbladet.

Kaj Linna: ”Personligen garanterar avkastningen”

Kaj Linna påstår dock att det är helt riskfritt att investera i projektet.

”Det är jag och de andra grundarna som personligen garanterar avkastningen. Om alla medlemmar skulle vilja ha ut sina pengar i dag så skulle de få det, med ränta”, säger han till Aftonbladet.

”Det här är definitivt ingen pyramid. Om du går in i det här så behöver du inte göra någonting för att tjäna pengar.”

ANNONS
ANNONS

Under tisdagen kom beskedet att den kritiserade satsningen Ojfan läggs ned.

”Det var en kul grej”, skriver Kaj Linna i ett sms till Aftonbladet.

Läs även: Mordfriade Kaj Linna blir entreprenör [Dagens PS]