Dagens PS

Så ska britterna boosta fintech

Storbritannien vill främja fintech.
Storbritannien satsar på digital sandlåda för att testa ny finansiell teknik. (Foto: Pixabay)
Mattias Malmqvist
Mattias Malmqvist
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Storbritannien håller på att skapa en “digital sandlåda” för att kunna testa nya digitala finansiella tjänster i en kontrollerad miljö. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bank of England och Storbritanniens finansinspektion Financial Conduct Authority ligger bakom den ”digitala sandlådan”. Där ska teknik som blockkedjan och distribuerade lager kunna testas på ett säkert sätt. Nu utarbetar de villkoren för sandlådan med en offentlig konsultation, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Syftet med projektet är att främja innovation inom finansiell teknik samtidigt som säkerheten och regelefterlevnad upprätthålls. Det handlar om att hålla jämna steg med den tekniska utvecklingen. 

Möjliggör ny teknik

Konsultationen är öppen för allmänheten fram till maj och väntas leda till en ny permanent reglering av den digital värdepappershandeln.

Den digitala sandlådan möjliggör testning av nya tjänster. Detta på en marknad med riktiga kunder men i en kontrollerad miljö. 

I ett gemensamt uttalande uppger Bank of England och Financial Conduct Authority att befintliga finansiella regler kan modifieras för att företag ska kunna pröva ny teknik. Teknik som nämns är blockkedjan och så kallad DLT-teknik, distribuerade lager. Det är teknik som bland annat ligger till grund för kryptovalutor.

Ska främja motståndskraften

I konsultationen vill regulatorerna ha ett utkast till vägledning om hur företag ska kunna ansöka om att verka inom sandlådan och skala upp verksamheten. 

ANNONS

”Användningen av ny teknik inom detta område, om den görs säkert, kan leda till en teknologisk transformation som främjar större effektivitet och större motståndskraft i det finansiella systemet på lång sikt”, uppger Bank of England och FCA i ett uttalande.

Projektet med den nya digitala sandlådan kommer att pågå i fem år och kan leda till ett nytt permanent regelverk. Konsultationen håller öppet till 29 maj. Den slutgiltiga vägledningen ska publiceras i sommar, rapporterar Reuters. 

Läs även: Medvind för krypto efter oväntad dom

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS