Dagens PS

Medvind för krypto efter oväntad dom

krypto
Blir nya kryptoregler en milstolpe för branschen? (Foto: Pixabay)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 17 juli 2023Publicerad: 17 juli 2023

Ripples XRP-token klättrade 66 procent efter att en domstol dömt emot några krav från amerikanska myndigheten Securities and Exchange Commission.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

SEC pekade nyligen ut Solanas Sol- och Cardanos Ada-tokens liksom Algorands Algo- och och Polygons Matic-mynt som värdepapper i en formell process mot populära kryptohandelsbörser.

Processen inkluderade Binance och Coinbase.

Säkerhet eller ej?

Men den dom som kom torsdag från amerikanska distriktsdomaren Analisa Torres ifrågasätter den klassificeringen.

Bakgrunden är en tre år lång rättslig tvist där SEC och Ripple Labs, som utvecklade Ripple-blockkedjan och utfärdar XRP-token, varit i strid om huruvida XRP, världens största kryptovaluta, ska betraktas som en säkerhet.

ANNONS

Senaste nytt

Treårig strid

2020 påstod SEC att Ripple, dess vd Brad Garlinghouse och företagets ordförande bröt mot värdepapperslagarna när de sålde XRP för 1,4 miljarder dollar.

Ripple hävdade att dess token inte är en säkerhet, vilket utlöste den änu pågående striden.

ANNONS

När SEC stämde den San Francisco-baserade startupen Ripple sågs det som en vattendelare för sektorn, en vattendelare som potentiellt skulle tvinga fram ett avgörande där SEC definierade vilka av nästan 20 000 kryptotoken som faller under dess jurisdiktion, påpekar CNBC.

”Inte nödvändigtvis”

I sin dom på torsdagen slår domaren Analisa Torres fast att “inte nödvändigtvis är en säkerhet”, en dom som ses som en tydlig seger för såväl XRP som andra mynt.

“Utslaget från den federala domaren Analisa Torres är ett landmärkesbeslut eftersom hon utmanade SEC genom att hålla fast vid att Ripples XRP-token inte är en säkerhet som omfattas av SEC-reglering”, säger Renato Mariotti, före detta åklagare vid det amerikanska justitiedepartementet.

“Utslaget undergräver SEC:s påstående att nästan varje token är en säkerhet och gör några av kommissionens senaste tillsynsåtgärder tveksamma.”

Vill se nytt regelverk

Branschen hoppas att torsdagsdraget “kan leda till att kongressen antar ett mer rationellt regelverk”, säger Mariotti.

Men osäkerheten kommer att fortsätta att råda, i avsaknad av tydlig reglering, tillade han.

ANNONS

Marknaden reagerade i vilket fall snabbt. Ripples XRP-token steg 68 procent på 24 timmar.

Solanas Sol- och Cardanos Ada-tokens handlas 26 respektive 21 procent högre medan Algorands Algo- och Polygons Matic-mynt är upp 12 respektive 9 procent.

Å ena sidan – å andra

Samtidigt gör domare Torres en distinktion i sin dom och slår fast att vissa försäljningar av XRP klarar den juridiska bedömningen om en tillgång är ett värdepapper.

XRP-försäljning till institutionella investerare kvalificerar sig som värdepapper och borde ha registrerats hos SEC –  men annan, ”programmatisk”, försäljning av token eller kryptotransaktioner med privata investerare går inte att se som värdepapper, är domarens slutsats.

För SEC är torsdagens dom i vilket fall ett aber. Många av dess senaste åtgärder mot kryptobörser utgår från att tillgångarna på plattformarna kan ses som värdepapper.

Det innebär – i logikens namn – att det är ett brott att lista dem utan SEC-godkännanden, något som delvis kullkastas av den nya domen.

Får det besvärligt

ANNONS

Torsdagens dom kan alltså göra SEC kampanj mot kryptobörserna lite krångligare eftersom domen indikerar att utbyten av krypto på den öppna marknaden inte kvalificerar sig som försäljning av värdepapper.

Några andra som drar samma slutsats är de som handlar i kryptobundna aktier som Coinbase och Microstrategy.

De steg med 24 respektive 11 procent efter torsdagens för vissa överraskande dom.

Läs även: Nya regler för krypto en “vändpunkt” – Dagens PSLäs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS