Dagens PS

Rekordår för krypto-stölder – 34 miljarder hittills i år

Rekordår för krypto-stölder – hackare stjäl 34 miljarder
Nordkoreas hackerarmé är fortfarande i gång, bland annat tror man att de låg bakom attacken mot Horizon Bridge.
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 13 okt. 2022Publicerad: 13 okt. 2022

Krypto-branschen krisar, men en grupp har ett rekordår: Hackarna. Bara i oktober har hackarna stulit krypto för minst 8 miljarder kronor, vilket tar årets stölder till över 34 miljarder sammanlagt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Krypto-valutornas värde har kraschat i år, men det avskräcker inte tjuvarna från att stjäla dem. Som det ser ut nu är 2022 på väg att bli ett rekordår när det gäller stöld av krypto enligt en tweet från Chainanalysis.

Hackare hittar säkerhetshål

Målen för hackarna är främst DeFi-protokoll (decentralised finance), där kryptoinvesterarna inte använder en central mellanhand uppger Bloomberg. Dagens hackare är duktiga på att hitta säkerhetshål och utnyttja dem. Också bryggorna mellan olika blockkedjor är sårbara för de presumtiva tjuvarnas attacker.

Dagens PS rapporterar för en vecka sedan om attacken mot världens största kryptors, Binance. Två miljoner Binance Coin försvann, värderade till runt 6,5 miljarder kronor. I den attacken är det just en brygga, där tokens förs över mellan två blockkedjor, som attackeras.

Krypto-stöld med statsstöd

Binance lyckas få tillbaka det mesta av de försvunna token, men fortfarande fattas runt 100 miljoner dollar (1,1 miljarder kronor) i Binance Coin efter attacken.

ANNONS

Bloomberg uppger att DeFi-plattformar är mer och mer utsatta för attacker som stöttas av stater. Ett exempel är attacken mot Horizon Bridge i juni, som Dagens PS rapporterat om. Där är det med stor sannolikhet Nordkorea som ligger bakom. Under 2021 räknar man med att just Nordkorea låg bakom kryptostölder motsvarande ett värde på 3,5 miljarder.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS