Hackerarmén i Nordkorea stal under förra året kryptovalutor värda 395 miljoner dollar, motsvarande drygt 3,5 miljarder svenska kronor, enligt nya data från Chainalysis. 

ANNONS

2021 var ett starkt år för bitcoin som steg 60 procent under året, och för ether som steg 80 procent. Det gav också klirr i kassan för den hackerarmé i Nordkorea kallad Lazarus som varje år stjäl miljarder åt diktatorn Kim Jong-un, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

Enligt ny data från blockkedjebolaget Chainalysis drog hackerarmén in 395 miljoner dollar under förra året, motsvarande drygt 3,5 miljarder svenska kronor. Det är en ökning på 100 miljoner dollar jämfört med året innan.

Nordkorea är isolerade och i ekonomisk kris

Pengarna blir viktigare och viktigare för att regimen ska kunna finansiera sig själva och sina vapenprogram, då de är hårt sanktionerade, isolerade och har en ekonomi i kris.

De senaste fem åren har hackergruppen stulit mer än 1,5 miljarder dollar bara i kryptovalutor.

”De har varit mycket framgångsrika”, säger Erin Plante, senior direktör för undersökningar på Chainalysis.

För första gången var inte bitcoin den kryptovaluta som nordkoreanerna stulit mest av. De har i stället riktat in sig på Ethereum-blockkedjan och kryptovalutan ether stod för överlägset mest av stölderna, 272 miljoner dollar.

Fokuserar ännu mer på kryptovalutor

Analysföretagen ser också en trend där hackergrupperna som jobbar för Nordkorea fokuserar ännu mer på kryptovalutor, som är betydligt enklare för dem att tvätta än stölder i fiat-valutor.

ANNONS
ANNONS

”Nästan alla nordkoreanska grupper som vi spårar har ett finger med i kakan kryptovalutor på något sätt”, säger Fred Plan, senior analytiker på Mandiant till sajten Arstechnica.

”Den nordkoreanska regimen har kommit fram till att de inte har några andra alternativ. De har inte något annat verkligt sätt att engagera sig i världen eller med ekonomin. Men de har den här ganska fantastiska cyberförmågan”, säger han.

Läs även: Hackerarmé i Nordkorea stjäl miljarder åt Kim Jong-un [Dagens PS]