Förra veckan stals över en miljard kronor i kryptovaluta från ett amerikanskt företag och med största sannolikhet är det hackare från Nordkorea som ligger bakom stölden.

ANNONS

Tre digitala utredningsbolag har kommit fram till att nordkoreanska hackare med största sannolikhet ligger bakom stölden av 100 miljoner dollar, cirka 1 006,5 miljoner kronor, från Horizon Bridge den 23 juni, det rapporterar Reuters.

Tjänsten Horizon Bridge drivs av blockkedjan Harmony som möjliggör för kryptotillgångar att överföras till andra blockkedjor.

Används till missilprogram

Enligt experter är nordkoreanska hackare bland de mest produktiva cyberangriparna och sedan stölden tyder hackarnas aktivitet på att de har kopplingar till Nordkorea. Enligt FN:s sanktionsövervakare använder Nordkorea de stulna tillgångarna för att stötta sina kärnkrafts- och missilprogram.

Attackens stil liknar tidigare attacker som har tillskrivits Nordkorea, det menar blockkedjebolaget Chinalysis som arbetar med Harmony för att undersöka attacken. Andra som undersöker attacken håller med.

”Preliminärt ser det här ut som ett nordkoreanskt hack baserat på transaktionsbeteende”, säger Nick Carlsen till Reuters, han är en före detta FBI-analytiker som nu undersöker Nordkoreas kryptovaluta-rån för det USA-baserat företaget TRM Labs.

Åttonde stölden bara i år

Mycket pekar på att det är Nordkoreanska Lazarus Group som kan ligga bakom attacken, baserat på attackens karaktär och efterföljande penningtvätt, skrev kryptohandlaren Elliptic i en rapport på torsdagen, enligt Reuters.

”Tjuven försöker bryta transaktionsspåret tillbaka till den ursprungliga stölden. Detta gör det lättare att ta ut pengarna på en börs”, står det enligt Reuters i rapporten.

ANNONS
ANNONS

Om det bekräftas att hackerattacken är nordkoreansk blir detta i så fall den åttonde stölden som tillskrivits Nordkorea i år, och det handlar i så fall om totalt 1 miljard dollar, över 10 miljarder kronor, vilket är hela 60 procent av de totala cyberstölderna av pengar hittills i år, detta enligt Chinalysis.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Nordkorea stal 3,5 miljarder i kryptovalutor 2021 [Dagens PS]