Många privatägda teknikbolag rasar i värdering. Av Di:s lista bland de 20 högst värderade bolagen har sex minskat rejält.

ANNONS

Det har hittills varit ett dystert år för många av Sveriges högst värderade techbolag, som har sett effekterna av stigande räntor och inflation och en allt mörkare konjunktur, rapporterar Di. 

Klarna toppar listan av teknikbolagen

Det är framför allt de onoterade bolagen som rasar i värdering, där Klarna toppar Di-listan. Förra sommaren värderades betaljätten till 390 miljarder kronor, och ett år senare hade den summan rasat till omkring 71 miljarder kronor, samtidigt som tio procent av de anställda fick sparken genom ett sparpaket. Läget ser likadant ut för både den digitala vårdjätten Kry och elsparkcykelbolaget Voi som har sagt upp många anställda.

Verkligheten har även kommit ikapp matleverantören Mathem under året.

”Om vi tidigare tänkte rekrytera 50–100 personer så är det snarare upp till 50 i dag. Målsättningen är alltjämnt att nå break even under 2024 och kunna visa svarta siffror 2025”, säger vd:n Johan Lagercrantz.

Håller hårt i plånboken

Framöver kan det bli ännu svårare om konsumenterna beslutar sig för att hålla hårt i sina plånböcker.

ANNONS
ANNONS

”Min gissning är att det kan bli ännu tajtare under vintern när högre räntor, energipriser och inflationen börjar bita på allvar, i synnerhet för bolag som har starka negativa kassaflöden och behov att hitta ny finansiering”, säger John Hedberg, vd för investmentbolaget Creades – som är delägare i nätapoteket Apotea – och som har fått se sin värdering rasa med 40 procent i år.

Läs även: Claes Hemberg: Techbolagen får sluta drömma [Dagens PS]