Dagens PS

Claes Hemberg: Techbolagen får sluta drömma

Claes Hemberg
Claes Hemberg anser att det är dags att svenska teknikbolag "slutar drömma och börjar jobba". Om inte annat för ägarnas och de anställdas skull. (Foto: TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 29 aug. 2022Publicerad: 29 aug. 2022

Techbolagens guldår är över, den försvann med räntehöjningarna och nu måste företagen tänka om för att överleva och sluta drömma, anser Claes Hemberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den kände börsprofilen, tidigare sparekonom på nätbanken Avanza, slår fast i en intervju med Expressen att det uteslutande är räntehöjningarna som skickat ner teknikbolagens värden i källaren och fått åtskilliga miljarder att gå upp i rök.

Så är det i USA, men Sverige är inte på något sätt undantaget stålbadet.

I början av året, när Dagens Industri digital gjorde en genomlysning av den svenska techsektorn, framgick det att hela 64 privatägda teknikbolag hade ett värde var och en på över en miljard kronor.

Uppgången i värde var 42 procent jämfört med året före och anledningen var att stora riskkapital pumpat in pengar i bolagen, däribland EQT som i höstas enligt Expressen tankade 14 procent av aktierna i Storytel och seglade upp som största ägare i ljudboksföretaget.

Aktien i Storytel låg då på 200 kronor men har nu rasat till en kurs på 47 kronor.

Nätläkaren Kry är ett annat av techbolagen som haft det tungt under en lång period.

När SvD gick igenom Krys bokslut för 2021, som Dagens PS även uppmärksammade då med hänvisning till tidningen, visade det sig att företaget “blödde mer än tre miljoner kronor” om dagen.

Bolaget gjorde en förlust med över 1,1 miljarder kronor under fjolåret.

ANNONS

Intressant med flera av de på börsen hårt straffade svenska teknikbolagen är att flera fortsätter öka sina intäkter medan rörelseresultaten dippar.

En del av bolagen har parerat med dramatiska uppsägningar, exempelvis den tidigare fintechsuccén Klarna som tänker dra ner personalstyrkan med ungefär 10 procent och vars värdering rasat med 82 procent till 71 miljarder i juli i år.

Sinch, Truecaller, Trustly – listan över pressade svensk techbolag är lång.

På frågan från Expressen till Hemberg om han tror att bolagen kommer falla som dominobrickor framöver, blir svaret:

“Några kommer säkert göra det. Jag tänker till exempel på de där bolagen som hyr ut elcyklar. Där finns det en tydlig överetablering. Det finns branscher där man tror att det är lätt att tjäna pengar, men så märker man att marknaden är begränsad. Det finns inte hur många trottoarer som helst”, säger Claes Hemberg, tidigare profilerad sparekonom på nätbanken Avanza.

Tidningen konstaterar att elskoterbolaget Voi 2021 gjorde en förlust på 888 miljoner kronor, en ökning med 84 procent jämfört med året före.

Hemberg konstaterar att de långa räntorna är på väg ner, vilket kan lyfta en del av teknikbolagen som han annars tycker bör lägga om kursen.

Det är dags, säger han, att bolagen “slutar drömma och börjar jobba”.

ANNONS

Han understryker i Expressen att sötebrödsdagarna med stimulanser från riksbanker är över och att de teknikbolag som navigerar rätt kan “bli bättre rustade och starka om ett år eller två”.

Läs även: Klarna säkrar kapital till usel värdering

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
Sista möjligheten att teckna 22 maj
kinda brave logo svart

Den globala spelmarknaden har tagit fart och 400 miljoner nya spelare beräknas tillkomma till 2026. Särskilt det så kallade indie-segmentet växer kraftigt där börsaktuella svenska Kinda Brave är väl positionerade. Teckningsperioden för att vara med i bolagets börsresa från start pågår fram till den 22 maj.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS