Dagens PS

På jakt efter Nordkoreas krypto-hackare

Kim Jong-un kryptovalutor
Kim Jong-un och hans regim i Nordkorea behöver pengar till sitt missilprogram. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 10 apr. 2023Publicerad: 10 apr. 2023

Nordkoreas krypto-hackare har stulit enorma summor som går till landets missilprogram. Nu har Sydkorea och USA slagit sina kloka huvuden samman för att spåra hackarna och pengarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att Nordkorea hackar krypto-konton är ingen nyhet, det har pågått under lång tid, och görs eftersom landet som bekant är under hårda sanktioner och därför behöver stjäla pengar för att kunna finansiera sin militär och sitt missilprogram, skriver CNN.

Förra året stal nordkoreanska hackare 39,5 miljarder kronor i kryptovalutor. Det gjorde 2022 till det värsta året någonsin för kryptostölder.

Jakten på nordkoreanska krypto-hackare

Nu har USA och Sydkorea gemensamt startat jakten på hackarna och den försvunna krypton genom att sätta ihop ett team av sydkoreanska spioner och amerikanska privatutredare – som har följt 100 miljoner dollar som stals från det amerikanska kryptobolaget Harmony. Teamet väntade på ett tillfälle tills hackarna flyttade den stulna krypton till konton som kunde omvandlas till dollar eller kinesiska yuan, hårdvaluta som sedan skulle finansiera landets illegala missilprogram.

När pengarna sedan flyttades i slutet av januari uppgav spionerna det vidare till amerikanska brottsbekämpande tjänstemän som stod redo att frysa pengarna. Enbart en miljon dollar, av 100 miljoner dollar, lyckades dock frysas den gången, och resten av krypton är fortfarande på drift utom räckhåll någonstans i Nordkorea.

Stora ansträngningar

Det är dock början på jakten av nordkoreanska hackare och ett tecken på att Sydkorea och USA gemensamt nu anstränger sig för att komma tillrätta med jätteproblemet som inte bara leder till miljardbelopp som försvinner men även leder till ökade militära spänningar.

Samtidigt blir Nordkorea allt mer desperata i sin egen jakt på tillgångar.

ANNONS

“De behöver pengar, så de kommer att fortsätta vara kreativa”, uppger en amerikansk tjänsteman till CNN.

Läs även: Kina övar precisionsanfall mot Taiwan i helgen

Läs även: Nordkorea skickade stridsrobot mot Japan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS