Kodaren har den högsta lönen i Finland. I alla fall enligt skattetabellen. Där står det att han tjänade ”133,7” miljoner euro, ungefär 1337 miljoner kronor, i fjol. Men det står fel, säger han nu till finska medier.

ANNONS

På onsdagsmorgonen presenterades topplistan för Finlands högst avlönade. Men ”ett skrivfel” har smugit sig in i Finlands löneliga och från en dag till en annan blev en anonym it-kille känd i hela landet som den som hade högst lön.

Listan är sammanställd av Helsingfors Dagblad och bygger på uppgifter från Skatteverket, men har ett allvarligt fel.

Storkovan

Det finska datasnillet, Juhapekka Tapani Piiroinen från Tavastehus, toppade inkomstlistan för förra året. I listan rapporteras att Piiroinen tjänade mest av alla – 133,7 miljoner euro – ungefär 1337 miljoner kronor.

Men siffrorna dementeras nu av kodaren.

1337 = LEET

Sifferkombinationen 1337 är en sorts internetskämt. Enligt leetspeak, som skrivstilen heter, byter man ut bokstäver i ord mot siffror som ser ut som bokstäver. Om man läser siffrorna 1337 upp-och-ner på en miniräknare ser det ut som versala bokstäverna LEET. Leet på internet-slang betyder ”elithacker”, en skicklig programmerare eller helt enkelt ”jättebäst”.

Enligt kodaren har det skett ett misstag när han deklarerat sina intäkter från kryptovalutahandel till skatteverket.

”Hjärnsläpp”

”Jag slår vad om att jag råkade ut för ett hjärnsläpp när jag satt och deklarerade sent på kvällen”, säger han till HS.

Skatteverket har bekräftat för Yle på onsdagen att Piiroinens deklaration är i sin ordning, och har inte sett några tecken på bedrägerier från Piiroinens sida.

ANNONS
ANNONS

Läs mer om löner:

Så blir du en vinnare i krisen [Dagens PS]

Det blir fackens krav i årets lönekamp [Dagens PS]

Så blir du en magnet för bra medarbetare [Dagens PS]