Dagens PS

Krypto: 615 miljoner stulna i hackerattack

Hackerattack
Närmare 615 miljoner dollar har stulits i en omfattande hackerattack. (Bild: Pixabay)
Jennie Nysted
Jennie Nysted
Uppdaterad: 26 apr. 2022Publicerad: 26 apr. 2022

Nätverken som driver det populära blockkedjebaserade spelet Axie Infinity har bestulits på närmare 615 miljoner dollar i en omfattande hackerattack, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var för några veckor som Ronin Network, företaget bakom det populära spelet Axie Infinity via ett blogginlägg gick ut offentligt med att de bestulits på närmare 615 miljoner dollar. Detta sedan en användare inte kunde ta ut 5000 ether. Säkerhetsintrånget bekräftades även via företagets officiella Discord- och Twitter-konton.

Enligt Axie Infinitys grundare Sky Mavis ska man nu se till att samtliga medel återvinns eller återbetalas, men för närvarande kan man som användare varken ta ut eller sätta in pengar.

Fräck hackerattack

Den fräcka stölden ska ha skett via de så kallade DeFi-nätverk som driver Axie Infinity och överstiger en annan omtalad hackerattack på 611 miljoner dollar som Poly Network råkade ut för i augusti 2021, skriver CNBC.

DeFi-nätverk syftar till att återskapa traditionella finansiella system som banker med hjälp av kryptovaluta. De körs mestadels på ethereum.

Axie Infinity är i sin tur ett blockkedjebaserat spel som låter användare samla och föda upp digitala varelser som kallas “Axies”. I motsats till mer traditionella pay-to-play-spel tillåter Axie Infinity också spelare att tjäna pengar genom att sälja sina Axie NFT:s till andra användare. Man kan även sälja sina tillgångar i spelet och ta ut pengarna.

Bryggor osäkra

Rent praktiskt ska hackerattacken mot Axie Infinity skett i två transaktioner via de bryggor som tillåter användare inom ett blockkedjesystem att skicka kryptovaluta från en kedja till en annan. I det här specifika fallet kopplar Ronin-bron Axie Infinity till andra blockkedjor som till exempel ethereum.

ANNONS

Att komma till rätta med stölder som sker via broar är enligt de experter som CNBC talat med komplicerat, eftersom attackytan är stor och kryptobranschen ännu inte etablerat någon praxis för deras användning, än mindre säkerheten.

Av det skälet har bland andra skaparen av etherum Vitalik Buterin påtalat att broar inte kommer att bli långvariga inom krypto.

Läs även: Svajigt på kryptobörsen när Bitcoin fortsätter sjunka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

Jennie Nysted
Jennie Nysted

Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS