Finansinspektionen varnar för bitcoin igen. Och även andra kryptovalutor. ”Riskerna är stora och skyddet för dig som konsument är svagt.”

ANNONS

Det skriver myndigheten på hemsidan där man vill påminna konsumenter, som det heter, om att tänka efter innan kryptohandel inleds.

Finansinspektionen menar att det finns anledning att tänka ett varv till innan köp görs i ”en finansiell produkt som innehåller kryptotillgångar”.

”Olämpliga för de flesta konsumenter”

FI konstaterar att kryptotillgångar och då särskilt bitcoin får stor uppmärksamhet i medier. Men kryptovalutor ”är olämpliga för de flesta konsumenter, om inte alla”, anser FI och pekar på att konsumentskyddet är uselt samtidigt som värdet på kryptovalutor är svårt att få grepp om ”på ett tillförlitligt sätt”.

Risken är överhängande att den som investerar i kryptotillgångar förlorar sina pengar, enligt Finansinspektionen.

Inte samma konsumentregler

”Den här typen av produkter omfattas inte heller av samma konsumentskyddsregler som gäller för flera andra typer av investeringar”, skriver FI och uppmanar konsumenter att tänka på riskerna med att köpa bitcoin eller andra kryptotillgångar som underliggande tillgång.

Finansinspektionen gick även ut och varnade konsumenter ”för riskabla produkter med kryptotillgångar” för tre månader sedan. Läs även det pressmeddelandet som gick ut den 22 februari i år.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Miljonär på bitcoin betaar 400 procent i skatt [DagensPS.se] »

Läs vidare: Glansen falnar – utflöden från bitcoin-fonder [DagensPS.se] »