Volatiliteten i Bitcoin är priset för att den finns i begränsad upplaga och inte har en centralbank. Att valutan fortfarande är väldigt ny bidrar också till instabiliteten.

ANNONS

Den som vill bli kryptomiljonär över en natt måste vara beredd på att det kommer fler dagar med häftiga prisförändringar.

På onsdagen dök bitcoin med hela 30 procent, till cirka 30 000 dollar, Ether tappade mer än 40 procent på mindre än ett dygn och hamnade vid ett tillfälle under 2 000 dollar. Vid slutet av dagen tog båda kryptovalutorna tillbaka mycket av prisfallen.

Normalt inom kryptohandeln

Denna volatilitet är norm inom handeln med kryptovalutor, de drabbas hela tiden av stora fall och enorma ökningar, skriver CNBC.

“Massiva tillbakagångar är alltid läskiga, men kompetenta investerare tenderar att se dem som köpmöjligheter”, säger Mati Greenspan till CNBC, portföljförvaltare och grundare av Quantum Economics.

Det nya normala

CNBC skriver att marknadsexperter säger till dem att det här är det nya normala inom investeringar och att handlare bör vänja sig.

Volatiliteten i bticoin beror på flera saker, i onsdags var det nyheter om att Kina stoppat finansinstitut och betalningsföretag att erbjuda tjänster med koppling till kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Dessutom påverkades valutan fortfarande av Teslas beslut att inte längre använda bitcoin som betalningsmedel för företagets bilar.

Efter veckor av Elon Musk-Tweet-inspirerade uppgångar behövde säkert också kryptomarknaden en korrigering, skriver CNBC.

Beror på flera saker

Volatiliteten i bitcoin beror på den begränsade tillgången och på avsaknaden av en centralbank som kontrollerar tillförseln och kan ingripa i bitcoin-marknaden. Dessutom är valutan fortfarande väldigt ny.

″[Den är] bara 13 är gammal och har därmed inte mycket till handelshistoria”, säger Peter Boockvar, investeringschef på Bleakley Advisory Group till CNBC.

“Medan ett företag som börsnoterades i går i en IPO inte har någon historia, kan ett företag åtminstone värderas utifrån dess affärsprospekt, inkomster och kassaflöde”, säger han vidare till CNBC.

Decentralisetat nätverk

Just det faktum att tillgången är knapp gör också valutan värdefull. Värdet på bitcoin stammar också från dess decentraliserade nätverk.

Det finns 18,7 miljoner bitcoins på marknaden, vilket nästan är dess maxgräns som ligger på 21 miljoner.

ANNONS
ANNONS

Nya bitcoins skapas som belöning till dem som bidrar med sin datorkraft för att verifiera transaktioner i det decentraliserade nätverket, de kallas för miners. Storleken på belöningen minskar med tiden. Det här gör att tillförseln av bitcoin är oelastisk.

Ett nytt sorts värde

“Bitcoin har absolut etablerat sig som ett nytt sorts värde, men slutvärdet är fortfarande inte definierat”, säger Mike Bucella, huvudpartner i Blocktower Capital till CNBC.

Vägen mot ett fastställt pris är ofta fylld med kraftiga prissvängningar, men enligt Mike Bucella är alternativet artificiell stabilitet, något som kan resultera i förvrängda marknader.

Läs mer: Stopp för bitcoin i Kina orsakar nytt ras [DagensPS]