Digital konst, NFT, spränger alla gränser och nu varnar skeptiker för att ballongen snart spricker, ”den bubbliga dumheten”, säger en expert.

ANNONS

Under augusti har försäljningen av den nischade kryptotillgången NFT, som återfinns i blockchainbaserade register för att garantera dess äkthet, nått nya rekordnivåer.

På den största NFT-handelsplattformen Opensea uppges försäljningsvolymen hittills denna månad uppgå till 1,9 miljarder dollar.

Det är tio gånger så mycket som försäljningen av NFT:er låg på i mars, uppger Reuters som berättar om ett digitalt konstverk på en tecknad apa som nyligen gick för 124 205 dollar på en online-auktion, vilket var dubbelt så mycket som säljaren betalade bara två veckor tidigare.

Experterna är förbluffade

Ett annan abstrakt, digitalt konstverk som nyhetsbyrån berättar om såldes i måndags för motsvarande drygt 3 miljoner dollar, en affär som också avhandlades med kryptovalutan ether och där priset på samma konstverk så sent som i juni var mer blygsamma 1 366 dollar, fast i kryptovalutan ether då.

Det är, som framgår, just nu en extrem hajp i NFT-handeln och den snabbt och kraftigt framväxande marknaden förbluffar inte bara experter, den skrämmer lika mycket.

Rabobanks chef för finansiell research i Asien-Stillahavsregionen, Michael Every, som är expert, kallar hysterin kring NFT:er för ”den bubbliga dumheten” och liknar investeringarna i NFT:er med ett lotteri.

Detta är en bubbla som han ”absolut” är övertygad om snart spricker, säger han till Reuters, som intervjuat flera NFT-handlare som blivit förmögna i den spektakulära konstvärlden med digitala konstverk som byter händer med kryptovaluta och i första hand då ether, som uppges ha stigit 23 procent i värde under augusti.

ANNONS
ANNONS

Missa inte Dagens PS analys om NFT:er!

NFT är en förkortning av non-fungible token. Den som köper en NFT får en kopia av originalverket som kan vara en målning, teckning, ett samlarkort eller liknande.

”Som investeringsobjekt känns NFT:er helt klart riskfyllda, framförallt med tanke på de galna belopp som idag ofta har betalats för dem. Men vad som står klart är att de går att det går att tjäna sig en rejäl hacka – om man lyckas pricka rätt”, skriver Breakit i en analys om NFT:er som fenomen.

Dagens PS Investerardygnet uppmärksammade boomen kring NFT:er i mitten av juni under rubriken ”Stor varning – risk att NFT är nästa bubbla”. Läs hela vår analys om företeelsen, som letat sig in i finare auktionskammare exempelvis Christie’s.