Just nu finns det gott om bubbelvarningar i ekonomin. Stockholmsbörsen har sin beskärda del i form av prissättningar av flera hypade nyintroduktioner.

ANNONS

Men i jämförelse med andra marknadsplatser är värderingarna beskedliga. För allmänheten är väl kursuppgångarna i kryptovalutor och de så kallade SPAC:arna de mest anmärkningsvärda.

NFT:s

Men nu finns det ytterligare en tillgång vars värde för utomstående är svår att förstå, nämligen NFT:s. Det är digitala konstverk (Non-Fungible Tokens) som man köper och säljer via en blockkedja och garanterat (sägs det) inte går att duplicera eller stjäla. Och företeelsen har redan letat sig in i de finare rummen.

Christie’s

Nyligen såldes en NFT för 575 miljoner kronor på den ärevördiga auktionskammaren Christie’s. Affären placerade den digitala konstnären Mike Winkelmann som en av de mest framgångsrika nu levande konstnärerna i världen. Fram till ifjol hade han sålt fysiska konstverk för under tusenlappen.

I maj 2007 började konstnären, som också kallar sig för Beeple, skapa ett digitalt konstverk varje dag. Sedan dess har han inte missat en enda dag, och det är ett montage av de första 5000 dagarna som nu har sålts för den enorma summan.

Här kan du läsa mer om det digitala konstverket och även undersöka det på närmre håll genom att klicka på bilden.

Trettonfaldigats

Enligt en sammanställning av tidningen Financial Times har marknaden för NFT:s fullständigt exploderat. Hittills i år har värdet på alla affärer trettonfaldigats till 7,3 miljarder kronor.

Det har till och med startats en indexfond för NFT:s (NFTX). Skall bli mycket spännande att följa denna utveckling framöver.

ANNONS
ANNONS

Läs mer från Investerardygnet >>