Den näst största kryptovalutan ether går just nu betydligt starkare än sin större rival bitcoin. Bloomberg härleder det till optimism inför en efterlängtad uppdatering som ska göra blockkedjan mer miljövänlig.

ANNONS

Ether är ethereum-blockkedjans egna kryptovaluta och den näst största räknat i marknadsvärde, efter bitcoin. Ether är de senaste sju dagarna upp 16 procent, jämfört med bitcoin som är upp 8,4 procent.

Den senaste tidens överprestationer för ether jämfört med bitcoin härleds av Bloomberg till förväntan inför den största mjukvaruuppgraderingen i Ethereums åttaåriga historia. Den kallas för ”the Merge” och förväntas ske de kommande månaderna.

Uppgraderingen ska förändra hur transaktioner sker på Ethereum-blockkedjan och göra att nätverket blir mer effektivt och konsumerar mindre elektricitet. Utvecklarna har dock lovat uppdateringen i flera år, Dagens PS rapporterade om saken senast den 26 oktober i fjol.

Nu lovar dock utvecklarna att det är på gång – ”the Merge” på Ethereum-blockkedjan kommer under 2022.

”Det skulle krävas en katastrofal händelse för att det inte skulle hända i år”, säger Tim Beiko som koordinerar Ethereum-utvecklare.

Hittills i år är ether dock ned 17 procent efter en makalös uppgång under 2021 då kryptovalutan steg nästan 1 000 procent.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Riksbankschefen vill ha tillstånd för kryptovalutor [Dagens PS]

Läs även: USA satsar på sanktioner på bitcoin för rika ryssar [Dagens PS]