USA:s regering sätter press på plattformar som hanterar kryptovaluta för att spåra rika ryssar som försöker undgå sanktionerna med bitcoin.

ANNONS

Ryssland invaderade Ukraina den 24 februari, och statistik från kryptodataleverantören Kaiko visar att transaktionerna för kryptovalutor i både den ryska rubeln och den ukrainska hryvnian har stigit till sina högsta nivåer på månader, skriver CNBC.

En EU-tjänsteman säger till Reuters att kryptovalutor är ett ”möjligt sätt att kringgå” sanktioner från EU och andra länder, vilket Dagens PS också rapporterat om.

Faktumet har också noterats av amerikanska myndigheter, som lagt stora sanktioner mot Ryssland tillsammans med EU och andra allierade efter invasionen.

Det är dock för sent att försöka använda sig av bitcoin för att få ut pengar ur landet nu när sanktionerna är på plats, enligt experter. Rysslands ekonomi är för stor, och kryptovalutamarknaden för liten.

”Det är som att om någon skulle spärra din lön i en månad och sedan var du tvungen att lita på att din spargris kompenserade för det”, säger Yaya Fanusie på Center for a New American Security, som analyserar nationell säkerhet och pengatvätt relaterade till digitala tillgångar till CNBC.

Däremot kan ryska individer försöka använda sig av metoden ändå, och det kan ha flyttats mycket tillgångar innan sanktionerna kom på plats – och transaktionerna är spårbara genom blockkedjan, vilket får myndigheterna i USA att sätta press på kryptovalutaplattformarna.

En tjänsteman i Vita huset säger enligt CNBC att kryptovalutor inte är en ersättning för den mycket använda amerikanska dollarn i Ryssland, men att amerikanska myndigheter aggressivt fortsätter att bekämpa all missbruk av digitala tillgångar för att undvika sanktioner.

ANNONS
ANNONS

Även Ukraina har uppmanat kryptovalutaplattformarna att blockera ryssar.

”Jag ber alla större kryptobörser att blockera adresser till ryska användare. Det är avgörande att frysa inte bara adresser kopplade till ryska och vitryska politiker, utan också att sabotera vanliga användare”, skriver Ukrainas vice premiärminister Mykhailo Fedorov på twitter.

Läs även: EU: Tether kryphål för oligarker [Dagens PS]