Är kraschen i FTX värre än bedrägeriet i Enron? Det tycker i alla fall konkursförvaltaren som varit ansvarig för båda ärendena. 

ANNONS

John Ray III har tagit över som likvidations-vd för kryptovalutabörsen FTX som nu går mot konkurs. Han är likvidationsexpert och har varit involverad i några av de största konkurserna någonsin, som kollapsen av energijätten Enron.

FTX värsta någonsin

Han 40 års erfarenhet av att omstrukturera företag. Han skriver i konkursansökan att han aldrig har sett något så illa som FTX.

”Aldrig i min karriär har jag sett ett så totalt misslyckande av kontroll i ett bolag”, skriver han.

”Från komprometterad systemintegritet och felaktig tillsyn utomlands, till koncentrationen av kontroll i händerna på en mycket liten grupp oerfarna, osofistikerade och potentiellt komprometterade individer, är den här situationen aldrig tidigare skådad”, skriver John Ray III.

Bankman-Fried ångrar konkursen

FTX tidigare vd Sam Bankman-Fried har samtidigt kommunicerat ut sin bild av händelserna via långa trådar på twitter, samt i en intervju med Vox. Han förlorade sin enorma förmögenhet på 17 miljarder dollar på bara några dagar, och ångrar nu att han gått med på att sätta bolaget i konkurs. I en konversation med en reporter på Vox häromdagen kallar han konkursansökan enligt kapitel 11 i USA för sin enskilt största ”f—–p”.

Han är inte särskilt förtjust i myndigheternas hantering av FTX och kryptoindustrin och skriver: ”F*** regulatorer, de gör allt värre”.

Han säger också att hans första prioritet resten av livet kommer vara att samla in pengar för att göra kunderna ”hela”, alltså att de ska få tillbaka pengarna. På twitter kommenterade han senare intervjun med Vox, som han menar inte skulle vara offentlig.

ANNONS
ANNONS

”En del av det jag sa var tanklöst eller överdrivet starkt – jag ventilerade och hade inte för avsikt att det skulle vara offentligt. Jag antar att det jag skriver vid det här laget läcker ändå”, skriver han.

Läs även: Enron: Bedrägeriet som skakade Wall Street [Dagens PS]

Läs även: Trots kryptoraset – El Salvador köper mer bitcoin [Dagens PS]