Dagens PS

Enron: Bedrägeriet som skakade Wall Street

Enron
Enrons vd Ken Lay åtalades och dömdes för ekonomisk brottslighet, men fick en hjärtattack och dog innan han fick sitt straff. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 21 nov. 2021Publicerad: 21 nov. 2021

Bad Bets, en podcast från Wall Street Journal, berättar i sin första säsong om Enron, energibolaget vars kollaps 2001 skakade USA och finansvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Runt var 20-25:e år har marknaden haft stora skandaler med företagbedrägerier, introducerar Wall Street Journal sin nya podcast med att konstatera. Så det borde vara dags snart. Podcasten handlar naturligtvis om just en sådan skandal, för 20-25 år sedan.   

“Alla tyckte om att säga hur bra Enron var, men de var en total och fullständig bluff”, säger Grey Davis, tidigare guvernör i Kalifornien.

Han talar om inte bara om företaget som kollapsade och gick i konkurs på grund av att företagets bokföring och ekonomi var en bluff, utan också om bolagets roll i Kaliforniens energikris som kostade miljarder dollar och lämnade hundratusentals invånare i staten bokstavligen i mörker.

Rankades som mest innovativa bolaget

Houston, Texas-baserade Enron var hade vid millennieskiftet en av de hetaste aktierna på Wall Street. Mellan 1990 och 1998 växte man bara marginellt mer än börsen. 1999 steg aktien 56 procent och år 2000 med 87 procent. 

Enron var en framgångssaga som hyllades av många, och rankades dessutom som det mest innovativa stora företaget i USA i Fortune Magazines prestigefulla sammanställning.

Men under 2001 uppdagades det att Enron genom använda kryphål i redovisningen och dålig finansiell rapportering dolde miljarder dollar i skulder från misslyckade affärer och projekt. Finanschefen Andrew Fastow och flera andra chefer vilseledde Enrons styrelse och revisionskommitté och pressade revisorn att ignorera frågorna.

Nyckelpersoner kring härvan intervjuas 

ANNONS

Bad Bets berättar historien om den då största konkursen i USA:s historia genom intervjuer med nyckelpersoner i historien om Enron, bland annat Wall Street Journals egna reportrar som var med och avslöjade skandalen. 

I det första avsnittet blottar Enrons vd Jeff Skillings avgång de första sprickorna i Enrons fasad.

Läs även: Tether – genialisk idé eller ponzibedrägeri?

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS