Det centralamerikanska landet El Salvador har köpt bitcoin för 15,5 miljoner dollar samtidigt som kryptovalutan rasat i värde. ”El Salvador har precis köpt dippen!”, skriver presidenten Nayib Bukele på twitter.

ANNONS

El Salvadors president Nayib Bukele är minst sagt en förespråkare av kryptovalutor. Han införde bitcoin som officiell valuta i landet i september 2021 och satsat stora belopp ur statskassan på bitcoin. Han har till och med pratat om att bygga en ny stad, ”Bitcoin city”, bredvid en vulkan. Alla medborgare har fått en egen kryptovaluta-plånbok kallad Chivo, vilket Bukele anser kommer att leda till att fler får tillgång till banksystemet i ett land där 70 procent av befolkningen står utanför traditionella finansiella tjänster.

När värdet på bitcoin nu rasar har han knappast tappat tron på valutan – i stället använder han landets statskassa för att köpa mer. Under måndagen twittrade han att landet ”köpt dippen!” –  ytterligare 500 bitcoin till ett värde av 15,5 miljoner dollar, med snittpriset 30 744 dollar per bitcoin. Landets reserver uppgår nu till 2 301 bitcoin, motsvarande 71,7 miljoner dollar med aktuella priser, rapporterar CNBC.

Satsningen är inte utan kritiker – bland annat har Internationella Valutafonden (IMF) påtalat stora risker med experimentet. El Salvador har försökt sedan början av 2021 att säkra ett lån på 1,3 miljarder dollar från IMF – bitcoin-experimentet kan dock komma i vägen för det.

IMF ”underströk att det finns stora risker förknippade med användningen av bitcoin för finansiell stabilitet, finansiell integritet och konsumentskydd, såväl som associerade skattemässiga ansvarsförbindelser”, skriver CNBC.

ANNONS
ANNONS

Läs även: El Salvador ska bygga ”Bitcoin city” bredvid vulkan [Dagens PS]