Dagens PS

Davos: Kryptoföretagen lyser med sin frånvaro

Kryptovaluta
Krypto är ute sedan i fjol menar en expert. (Foto: Pixabay)
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist
Uppdaterad: 18 jan. 2023Publicerad: 18 jan. 2023

Under årets världsekonomiska forum i Davos lyser kryptoföretagen med sin frånvaro. Endast de största aktörerna finns på plats – liksom en mystisk, orange bil. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under de senaste årens världsekonomiska forum har det kryllat av kryptoföretag i Davos. Promenade, som är Davos huvudgata, brukar årligen tas över av företag och regeringar som använder butikslokaler och caféer för sina verksamheter. Förra året ockuperades gatan av kryptoföretag med flashiga exteriörer och skyltfönster. Bland annat fanns en butik som sålde non-fungible tokens, NFTs. Men i år ser det annorlunda ut, rapporterar CNBC.

Under 2022 såg kryptoindustrin en utradering på motsvarande 14000 miljarder kronor, vilket resulterat i att branschen nu är mer återhållsamma med hur de spenderar sina tillgångar. 2022 var också året då flera krypto-projekt fallerade, många företag led av likviditetsproblem och konkurser – toppat av kollapsen av FTX.

Därför har flera av kryptoföretagen valt att inte befinna sig i Davos i år.

Inte bara negativt

De kryptoföretag som skymtar längs huvudgatan är de som överlevde björnmarknaden och som har lyckats utveckla sina verksamheter.

Den märkbara frånvaron av kryptoföretag upplevdes dock som inte enbart negativ, exempelvis bland aktörer inom den traditionella finansvärlden. På frågan om vad han skulle vilja se mindre av i Davos kommande år, svarade en vd: “Färre kryptoföretag på huvudgatan”.

Mystisk orange bil

Under måndagen uppmärksammades en orange Mercedes Benz, som stod parkerad vid huvudgatan. Motorhuven kröntes av ett Bitcoin-märke, och på däcken och nummerplåtarna fanns texten “In crypto we trust”. På registreringsskylten fanns också den ukrainska flaggan och ordet Kuna, vilket är namnet på ett ukrainkst kryptoföretag.

ANNONS

Vem som äger bilen är oklart. Personer som CNBC talade med påstod att de inte sett vem som parkerat den där.

Läs även: Experterna: “Ljus framtid för Bitcoin”

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS