Året börjar bra för kryptovalutan Bitcoin. Efter en period av stora ekonomiska förluster, ser nu marknaden för kryptovalutor ut att gå mot ljusare tider.

ANNONS

År 2022 förlorade kryptovaluta-marknaden upp till 1,4 biljoner dollar i värde när industrin stod inför likviditetsproblem och konkurser, som kulminerade i kollapsen av kryptovalutaföretaget FTX, enligt CNBC.

För bitcoin börjar år 2023 bra – kryptovalutan har i januari haft en ökning på 28 procent, vilket är den bästa januari-noteringen sedan 2020, innan pandemin slog till. Ökningen har haft en positiv påverkan på hela marknaden för kryptovalutor, som nu totalt värderats till över en biljon dollar, enligt Bloomberg.

Ett år av försiktighet

Förutom bitcoin, har det även gått bra för andra kryptovalutor som ether och cardano.

Det är dock osannolikt att 2023 blir året för en tjurrusning inom kryptovaluta-marknaden, menar investerare. På en kryptokonferens i St. Moritz, Schweiz, ska flera insatta inom industrin ha beskrivit 2023 som ett år av försiktighet. De menar att bitcoin är känsligt för makroekonomiska faktorer, som räntehöjningar, och är fortsatt instabil, enligt CNBC.

Trots detta spår investerare en ljus framtid för kryptovalutor, redan nästa år.

Olika faktorer kan påverka

Experterna ser hoppfullt på bitcoins utveckling framöver, och tror inte att värdet kommer att sjunka så mycket mer – de tror snarare på en successiv ökning.

”Det kommer nog att falla ytterligare litegrann, men jag tror inte att det kommer att bli mycket”, säger kryptoveteranen Bill Tai till CNBC.

Investerare följer samtidigt den markroekonomiska situationen, eftersom bitcoin har visat sig vara särskilt känslig för riskfaktorer som börsmarknaden, i synnerhet Nasdaq.

ANNONS
ANNONS

”Det kan inträffa olika händelser som vi inte kan kan påverka, de makroekonomiska faktorerna och världspolitiken är ganska osäkra, dessutom har vi en skenande inflation. Vi har inte sett en sådan här situation på 30, 40 år”, säger Meltem Demirors, chefstrateg på CoinShares till CNBC.

Vill du läsa mer om kryptovalutor? Så här enkelt tar du del av Dagens PS kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs även: Nytt rekordår för kryptobrottslingar [Dagens PS]