Dagens PS

Bankkollaps visar sprickor i stablecoin – reglering på gång

USDC
USDC rasade i takt med SVB-kollapsen. (Foto: Youtube)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 maj 2023Publicerad: 21 mars 2023

Nu ser det ut att bli reglering inom stablecoins, sedan bankkollapsen för SVB visar sprickor för Circle – som förvaltar den populära kryptovalutan USDC.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Circle förvaltar USDC – en kryptovaluta vars värde alltså är knutit till den amerikanska dollarn, USD. Det gick väldigt bra för Circle innan SVB-kollapsen, sedan investerare litade betydligt mer på den än på Tether – som många flydde från förra året.

Bankkollapsen i SVB visade sprickor i stablecoin

När SVB rasade visade det sig dock att banken hade hållit stora USDC-belopp, och när de miljarderna gick upp i rök så sjönk även USDC, skriver Forbes. 

Med kollapsen av SVB blir samtidigt sprickorna inom stablecoins synliga och det leder vidare till att reglering inom denna 100 miljarder dollar-industri inte ligger långt borta.

När det stod klart att SVB kollapsade visade det sig att Circle hade 3,3 miljarder dollar i den kraschade banken. Det fick i sin tur paniken att sprida sig hos kryptohandlare vilket ledde till att USDC handlades för under en dollar i tre dagar, och därmed gick under benämningen “break the buck”.

“Det var ganska häpnadsväckande att ha 3,3 miljarder dollar i oförsäkrade insättningar”, säger Sheila Bair som sitter i styrelsen för Paxos, som ger ut sitt eget stablecoin Pax Dollar.

Investerare flyttade snabbt sina tillgångar tillbaka till Tether och även Bitcoin och Ether. Som följd sjönk USDC:s marknadsvärde till 38 miljarder dollar från 44 miljarder dollar vilket är långt från toppen på 55 miljarder i juni förra året.

Reglering på gång

ANNONS

Den reglering och lagstiftning som nu diskuteras kommer framför allt att hjälpa användare och institutioner att bli mer bekväma med att använda stablecoins. Det är dock oklart vad regleringen kommer innebära för krypto- och blockkedjeföretag som fram till nu till stor del har avvisats av majoriteten av USA:s banker.

Läs även: Tether – genialisk idé eller ponzibedrägeri?

Läs även: Feds stresstester ledde till kollapsade banker

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS