Den bankkris som vi nu upplever kan till viss del tillskrivas Feds räntehöjningar. De stresstester som centralbanken genomförde och som skulle få ner både jobbsiffror och BNP ledde istället till att bank efter bank nu krisar, vilket Fed hade som uppgift att skydda.

ANNONS

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Inte heller för Fed som ville skydda bankvärlden och det finansiella systemet, men där räntehöjningarna istället har lett till en utbredd bankris, skriver Fortune.

Även den brittiska affärstidskriften The Economist uppger att Fed till stor del bär skulden för att banker nu dukar under.

Feds stresstester blev fallet för bankerna

Hur kunde det då bli så fel? Fed har som sagt genomfört sina räntehöjningar som ”stress tests” men det var just räntehöjningarna som blev fallet för bankerna menar Fortune.

Alla de problem som Fed radade upp tidigare är inga problem längre, och bankerna som man ville skydda har istället fått ta smällen.

I stresstesterna såg Fed framför sig att BNP skulle falla, arbetslösheten skulle skjuta i höjden och att fastighetssegmentet skulle drabbas hårt där lånen till bankerna skulle släpa efter. Som sagt så blir det inte alltid som man tänkt sig.

”Istället fick vi motsatsen till det, en bra ekonomi, låg arbetslöshet och få betalningsanmärkningar”, säger Thomas Hogan vid American Institute for Economic Research som därmed sågar Feds stresstester.

Nya regelverk framöver

Som ett resultat av bankkrisen är att vi antagligen kommer få se nya regelverk som tvingar regionala banker som Signature Bank att hålla tillräckligt med likviditet som på så sätt kan lugna kunderna.

ANNONS
ANNONS

Frågan är om de stigande räntorna som ledde till att bankernas likviditet minskade kraftigt kommer fungera som en bromskloss i kommande räntehöjningar. Troligen inte, där Fed förväntas höja räntan med åtminstone 25 punkter under veckans möte.

Läs även: Wall Street andas ut efter Credit Suisse-räddning [Dagens PS]

Läs även: Källor: Fler storbanker i Europa hårt pressade [Dagens PS]