Stablecoins är till för att vara stabila kryptovalutor – men så är inte riktigt fallet just nu. I den största valutan Tether har investerarna plockat ut 100 miljarder senaste veckorna.

ANNONS

Sedan kollapsen för Terra (UST) för ett par veckor sedan har uppmärksamheten riktats mot andra så kallade ”stablecoins”, kryptovalutor där värdet ska motsvara en fast summa, oftast 1 dollar.

Särskilt den största stablecoin-valutan Tether har fått se en investerarflykt med uttag på över 10 miljarder dollar, motsvarande cirka 100 miljarder kronor, de senaste veckorna. Den 12 maj, i samband med Terras kollaps, sjönk Tethers värde tillfälligt till under 95 cent, skriver CNBC.

Till skillnad från Tether var Terra dock inte uppbackad av fiat-valuta som hålls i reserv, utan förlitade sig på algoritmer. Men även Tethers system har länge ifrågasatts av myndigheter och ekonomer som undrat om Tether har tillräckligt med tillgångar i sina reserver för att motivera sin stablecoins påstådda koppling till dollarn.

”Kommer folk från detta att extrapolera att allt som är ett stablecoin är osunt?” Det är alltid den stora rädslan”,  säger Kathleen Breitman, medgrundare av blockkedjan Tezos till CNBC om Terra-kraschen.

Läs även: Sålde bitcoin för 30 miljarder för att rädda Terra – förgäves [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tether – genialisk idé eller ponzibedrägeri? [Dagens PS]