Staffanstorp vill bli första kommun i Sverige att investera i kryptovalutor enligt ett förslag från kommunstyrelsens ordförande, Christian Sonesson (M), rapporterar Trijo News.

ANNONS

Skånska Staffanstorps starke man Christian Sonesson (M) har under en längre tid gjort sig kända för kontroversiella drag och uttalanden i flera olika frågor. Nu vill han återigen bryta ny mark – genom att satsa på kryptovalutor.

Under fredagen gav kommunens arbetsutskott kommundirektören i uppdrag att undersöka huruvida finanspolicyn tillåter investeringar i kryptovalutor, rapporterar Trijo News. Annars föreslås finanspolicyn uppdateras så att det är möjligt.

”Vi har en väldigt bra ekonomi med bra resultat bakom oss. Därför har vi pengar placerade i värdepapper. Men eftersom inflationen stiger blir det viktigt för oss att skydda vårt kapital”, säger Christian Sonesson.

Vill sprida riskerna

Det handlar enligt Christian Sonesson om att sprida riskerna för de 550 miljoner kronor kommunen just nu har investerade i olika värde- och räntepapper. En eventuell investering skulle vara i så kallade certifikat som följer priset på en eller flera underliggande kryptovalutor, skriver Trijo News.

”Man ser också att allt fler investmentbanker börjar erbjuda sina kunder olika typer av fonder som investerar i kryptovaluta. Vi kommer nog inte gå in och handla i enskilda valutor, utan det blir instrument som erbjuds på marknaden. Det kan vara bitcoin eller de andra större kryptovalutorna. Vi kommer hålla oss till de former som erbjuds av placerare som vi anlitar”, säger Christian Sonesson till Trijo News.

”Lika mycket risk med räntepapper”

Han slår ifrån sig att kommunallagen säger att kommuner inte får göra investeringar med för stor risk.

”Det är väl lika mycket risk med räntepapper med tanke på inflationen som finns? Sedan handlar det inte om att sätta alla pengar i detta.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Nya kryptorekord – samlas i gigantiska tillgångar [Dagens PS]

Läs även: Bitcoin har ny uppgradering – öppnar för entreprenörer [Dagens PS]