NFT:er kommer att bli större än kryptovalutor, användas av alla människor och revolutionera exempelvis bilbranschen. Det förutspår Patrik Arnesson, vd på Forza Ikonia.

ANNONS

Patrik Arnesson gjorde sig känd som techentreprenör med succéappen Forza Football – men just nu är det satsningen på NFT:s med andra bolaget Forza Ikonia som är huvudfokus just nu.

NFT:s, non fungible tokens, betyder ungefär icke utbytbara värdehållare och handlar om att använda blockkedjeteknik för att göra digitala varor unika. Bara ägaren av en NFT kan säga att de äger den, eftersom informationen om ägarskapet lagras i en blockkedja där den fått en unik stämpel. Låter det krångligt?

Vill göra NFT:s tillgängliga 

”Det är ett kontrakt”, säger Patrik Arnesson i en intervju med Dagens PS

Förenklandet är ett genomgående tema och presentationen av Forza Ikonias projekt. Han vill göra NFT:s mer simpelt – och mer tillgängligt för en massmarknad.

”Det är som när smartphones först kom. Det var supercoolt för en liten grupp när det gick att ha excel på telefonen, vilken grej. Men allt var krångligt och långsamt. Sen kom Apple och de hade inte ens alla då moderna funktioner som MMS på första iPhone. Men det var användarvänligt.”

Resten är – som det brukar heta – historia. Succén med iPhone var en nyckelfaktor i den explosiva utveckling som skulle göra Apple till världens största bolag just nu.

NFT är mycket mer än krypto

Patrik tror att det är användarvänligheten på den breda marknaden som kommer att vara nyckelfaktorn även för utvecklingen av NFT:er. För det behöver man se förbi kryptovärlden. För att köpa NFT:er i Forza Ikonias konstprojekt Mauer (som handlar om Berlinmuren) behövs inga kryptovalutor – det räcker med ett kreditkort, processen är likadan som på vilken nätbutik som helst.

”Vi skiter i kryptomänniskorna, vi vill ha mass market. Det råkar ju vara så att många ’early adaptors’ av NFT har mycket kryptovalutor, men egentligen har de inte med varandra att göra.”

”Jag tror aldrig att det kommer att bli mainstream med valutahandel, vilket kryptovalutor i grunden är. Men kontrakt finns i alla branscher. Därför ser jag NFT som en mycket större marknad än krypto i framtiden. Det kommer att göra tröskeln till kreativa projekt oerhört mycket lägre.”

ANNONS
ANNONS

Stort genombrott väntar

Det riktigt stora breda genombrottet kommer enligt Patrik Arnesson när teknologin också sprider sig förbi konstvärlden där han själv är aktiv. Han exemplifierar med bilbranschen, där han menar att NFT-teknologi skulle kunna göra hela konceptet att ha bilhandlare obsolet.

”Det är en revolution med säkra kontrakt mellan säljare och köpare. NFT är slutet på alla mellanhänder, i alla branscher, i hela världen. De behövs inte längre”.

Läs även: Forskare: NFT-ekonomin är lika ojämlik som den vanliga [Dagens PS]