Indien ska inom kort ta beslut om att förbjuda kryptovaluta, och premiärminister Narendra Modri har sagt att kryptovaluta ”förstör våra ungdomar”. När en tweet till ministerns över 70 miljoner twitterföljare lovade bitcoin till alla var det alltså förvånande.

ANNONS

Indiens nya officiella valuta är bitcoin, och landet har köpt in bitcoin som ska fördelas till landets invånare. Det var innehållet i den tweet som nådde de mer än 70 miljoner människor som följer premiärminister Modris personliga konto.

Och det var förstås inte sant. Kort efter att tweeten publicerats togs den bort, och det kom enligt BBC officiella uppgifter som deklarerade att premiärministerns konto hade kapats under en kort tidsperiod på söndagen.

Andra gången konto hackats

”Premiärministerns twitteranvändarnamn @narendramodi komprometterades under en kort stund. Saken eskalerade till twitter, och kontot har säkrats. De tweets som delades under den korta perioden måste ignoreras”, skrev premiärministerns kansli – på twitter.

Premiärminister Modi är enligt Daily Mail en flitig twittrare, och är också den sittande politiker som har flest följare.

Det är andra gånget ett av Modis twitterkonton hackats. Förra året kapades ett annat, och då skickades en tweet som bad allmänheten att donera pengar till en falsk insamling för covid-19-drabbade.

Indien ska inte erkänna bitcoin

Indiens premiärminister är en stark motståndare till kryptovalutor, och har utlovat åtgärder för att stoppa landets blomstrande handel med krypto. I november sa finansminister Normala Sitharaman enligt Bloomberg att regeringen inte hade några planer på att erkänna bitcoin som officiell valuta i landet.

Parlamentsbeslut om krypto kommer

Sedan Indiska Högsta domstolen ogiltigförklarade ett förbud mot kryptovalutor förra året har handeln alltså blomstrat i landet. Bollywoodskådespelare och cricketstjärnor har setts i annonskampanjer för lokala växlingstjänster.

De styrande är däremot starkt emot de nya valutorna. Indiens centralbank har sagt att de innebär ”ett allvarligt hot mot makroekonomin och den finansiella stabiliteten”, och inom kort väntas alltså beslut från parlamentet angående en ny lag om kryptovalutornas vara eller icke vara i Indien.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Mer reklam för kryptovaluta – Meta lättar på reglerna [Dagens PS]

Läs även: Finansinspektionen varnar för bitcoin igen [Dagens PS]