Den kända målningen ”Love Is in the Air”, av den världskände konstnären och aktivisten Banksy, kommer att säljas i unik, så kallad NFT-form för 1500 dollar styck.

ANNONS

Det avslöjade det nystartade företaget Particle i förra veckan. Med hjälp av digital teknik är målet nu att revolutionera konstförsäljningen på nätet och ge människor en chans att äga en del av kända konstverk.

Jag har alltid velat äga konst, även när jag absolut inte hade några pengar önskade jag mig åtminstone en liten andel i målningarna som jag gillade”, säger Loïc Gouzer till det amerikanska konstmagasinet Art News.

Som före detta chef för samtida konst på den exklusiva auktionsbyrån Christie’s i London, och en av grundarna av till det nya NFT-företaget Particle, avser Gouzer att tillgängliggöra kända konstverk för den breda massan med hjälp av NFT-teknik. Efter att ha mottagit 15 miljoner dollar i startfinansiering från ett riskkapitalbolag ser Gouzers vision nu ut att bli verklighet. 

Så fungerar NFT

NFT, som syftar till det engelska begreppet “Non-Fungible Token”, är ett växande fenomen och en teknik som just nu trendar på kultur- och konstmarknaden.

NFT:er är unika digitala eller virtuella föremål, som digital konst, videor eller digitala samlarobjekt. Enkelt förklarat förses ett konstverk med metadata och stämplas med en kryptografisk kod, som  styrker dess äkthet, skapare och ägare. Varje NFT är också knuten till ett kontrakt som säkerställer att delar av återförsäljningsvärdet återförs till skaparen av NFT.

ANNONS
ANNONS

Genom att omfördela traditionella konstverk till uppsättningar av NFT:er, eller partiklar, öppnar Loïc Gouzer nu upp för tusentals människor att bli delägare i utvalda verk. Under förra veckan tillkännagav Particle att det första konstverket kommer från ingen mindre än den nyckfulle och hemlige streetkonstnären Banksy.

10 000 unika NFT:er för 1 500 dollar styck

Den kända målningen ”Love Is in the Air” från 2005, som enligt Particle förvärvats för 12,9 miljoner dollar har nu omvandlats till 10 000 unika NFT:er, som var och en representerar en del av målningen.

Försäljningen av konstverket kommer sedan att pågå mellan den 10-14 januari 2022, vilket ger världens samlare chansen att tillskansa sig en partikel av Love is in the Air för 1 500 dollar (ungefär 13 650 kronor enligt nuvarande kurs). Därefter kommer de partiklar som eventuellt återstår att övergå till andrahandsmarknadens NFT-plattformar.

Den fysiska versionen av Love Is in the Air ska i sin tur överlämnas till Particle Foundation, en ideell del av Particle, som för ägarnas räkning har till uppgift att bevara verket. 

Behåller 1 procent av målningen av Banksy

De royalties som tas emot vid återförsäljning av partiklar kommer delvis att finansiera Particle Foundation. Stiftelsen kommer även behålla 1 procent av Love Is in the Air, för att säkerställa att ingen gör anspråk på den fysiska målningen.

Något som skulle vara förenat med viss svårighet, när samlarbasen är så pass stor och föränderlig.I Particles fall är dock avkastning på investeringarna inte ett kollektivt beslut utan något som ska utföras individuellt via sekundära NFT-plattformar.

ANNONS
ANNONS

Det betyder att att respektive investerare behöver ta ansvar för att marknadsföra och sälja sina tillgångar på NFT-marknaden.

Tillsammans har Particle och Particle Foundation nu planer på att bygga upp ett slags metamuseum, som förenar traditionellt förvaltarskap med exklusiva privatsamlingar, såväl som NFT-marknadens utveckling. En minst sagt utmanande projekt, som Particles Loïc Gouzer tror kan göra hela skillnaden för världens konstconnoisseurer, eftersom det enligt honom inte går att njuta fullt ut av konst förrän man äger den.

”Particle Foundation kommer att vara ett museum för och av folket”, säger han till Art News.  

Läs även: Fejkad Banksy NFT såldes för 2,9 miljoner [Dagens PS]