Blockchain är en av de mest spännande tech-trenderna just nu. En distribuerad, krypterad databasmodell som kan vara lösningen på många problem med vad man kan lita på online, och säkerhet.

ANNONS

Många vet att blockchain är teknologin som bär bitcoin och andra kryptovalutor. Teknologin kan dock användas till allt som omfattar digitala smarta kontrakt, logistik, ursprung och säkerhet för försörjningskedjor, och skydd mot identitetsstöld. Förespråkare för blockchain menar att det potentiellt kan användas för att öka säkerheten och integriteten i vilket system som helst där flera parter delar databas.

Under 2022 beräknas företag spendera över 100 miljarder kronor på blockchainlösningar.

”Grönare” blockchain

En anledning till att Elon Musk temporärt stoppade bitcoinbetalningar för Teslabilar tidigare i år var att blockchains kräver mycket energi och släpper ut stora mängder koldioxid. Därför kommer det sannolikt att läggas stor tyngd på att göra blockchain ”grönare” under året som kommer.

Koldioxidkompensation är ett sätt. Ett annat är att flytta till mindre energikrävande modeller, till dem som kräver proof-of-stake-algoritmer (PoS) från proof-of-work (PoW). Ethereum planerar att flytta till en PoS-modell under 2022.

Ett annat förhållningssätt är enligt Forbes det som förespråkas av Cathy Wood, vd för den tech-fokuserade hedgefonden Ark Invest. Hon anser att större efterfrågan på energi kommer att leda till större investeringar i att generera förnybar energi, som sedan också kan användas till annat än bara blockchains.

ANNONS
ANNONS

NFT sprider sig

Non-Fungible Tokens, NFT, exploderade på blockchain scenen under 2021. Höga försäljningspriser skapade många rubriker, och allmänheten accepterade tanken på unika digitala tokens på blockchains. Också musikvärlden har hängt på, och artister som Kings of Leon, Shawn Mendes och Grimes har släppt låtar i NTF-format.

46-årig Grantswhisky såldes tillsammans med NTF som används för att bevisa äktheten hos flaskorna. Modeskapare som Dolce & Gabbana och Nike skapar kläder och skor som kommer med NTF.

Metaversekonceptet har också många möjligheter för innovativ användning av NTF.

Kryto godkänns i fler länder

Fler länder accepterar också bitcoin, och skapar nationella kryptovalutor. El Salvador var ett av de första länderna som accepterade bitcoin som valuta, så nu kan det användas att betala för varor och tjänster, och företag kan betala sina anställda med bitcoin. 2022 kan fler länder följa efter.

Perfekt för IoT

Blockchain passar som hand i handske med Internet of Things (IoT). Teknologin är som gjord för att skapa register över interaktioner och transaktioner mellan maskiner. Potentiellt är det en lösning på många problem som rör säkerhet och skalbarhet, tack vare den automatiserade, krypterade och oföränderliga naturen hos blockchains huvudböcker och databaser. Det skulle till och med kunna användas för maskin-till-maskintransaktioner, och göra det möjligt med mikrobetalningar via kryptovalutor. Det är högst troligt att det kommer mer pilotprojekt under 2022. Att 5G-nätverken tas i bruk betyder att all smart nätverksansluten utrustning och apparater har större anslutningsmöjligheter.

ANNONS
ANNONS

Koll på vacciner

Pandemin skapar ännu ett användningsområde för blockchain-teknologin. Spårning och distribution av vaccin är något som är viktigt för att undvika att falska vaccin säljs, och blockchain kan bevisa äkthet av vaccinleveranser och distributionen kan spåras för att garantera att de kommer fram dit de ska. Under 2022 kommer förmodligen fler områden där blockchainteknologi kan användas när det gäller tillverkning, distribution och kontroll av vaccin och vaccinationer.

Läs även: Fonden satsar 10 miljoner i svensk NFT-plattform [Dagens PS]

Läs även: Är metaverse framtiden för svensk spelindustri? [Dagens PS]