Bitcoin har nu passerat betaltjänsten Paypal i transaktionsvolym. Till jättarna Mastercard och Visa är det dock en bit kvar för uppstickaren.

ANNONS

Att bitcoin är störst av kryptovalutorna märks förstås på marknadsvärdet, som i dagsläget ligger på lite drygt 56 000 dollar (cirka 508 000 kronor) men främst kan man se det på den totala transaktionsvolymen.

Den har under 2021 legat på 489 miljarder dollar (motsvarande 4 437 miljarder kronor) per kvartal enligt Blockdata. Paypal, en av världens största betaltjänster, ligger under samma tid på en transaktionsvolym på 302 miljarder dollar (2 742 miljarder kronor).

Långt kvar till de stora

Till de riktigt stora är det en bit kvar för bitcoin. När det gäller Mastercard och Visa räknas transaktionsvolymerna inte med nio nollor, utan med tolv. Jättarnas transaktionsvolymer handlar om biljoner kronor per kvartal.

Mastercards nätverk hanterade 1,8 biljoner dollar räknat på genomsnitt per kvartal under 2021, det är lite drygt 16,3 biljoner svenska kronor. Eller såhär: 16.337.502.000.000 kronor. Det är 260 procent mer än bitcoinnätverket.

Visas betalnätverk är ännu större, och hanterade varje kvartal i genomsnitt 3,2 biljoner dollar (nästan 30 biljoner kronor), 540 procent mer än bitcoin.

ANNONS
ANNONS

Imponerande tillväxt för bitcoin

Undersökningen som Blockdata gjort konstaterar att det är imponerande att ett 12-årigt decentraliserat nätverk som bitcoin faktiskt är en god bit på väg att kunna flåsa jättarna i nacken.

Nu är ju inte bitcoin ett rent betalningsnätverk, utan en del transaktioner handlar om att flytta tillgångar, ibland mellan egna plånböcker. Och som Blockdata konstaterar: bitcoinnätverket är fundamentalt olikt Mastercard och Visa, och handlar mer om sparande än om ”spendera(mer än du har)teknologi”.

Så kan bitcoin nå upp till jättarnas transaktionsvolymer? Enligt Blockdata finns det sätt det skulle kunna hända. Nummer ett: antalet transaktioner ökar. Det är dock inte särskilt sannolikt att transaktionsvolymen ökar med 260 (eller 520) procent inom en överskådlig framtid.

Krypto växer som alternativ

Ett annat sätt för bitcoin att komma ifatt är om priset ökar till 245 000 dollar(drygt 2,2 miljoner kronor) per bitcoin. Förutsättningen för att det tankeexperimentet ska fungera är att transaktionsvolymerna ligger stilla i samtliga betalningsnätverk, och det är inte särskilt sannolikt även om priset på bitcoin fortsätter uppåt.

Vad som är sannolikt är att kryptovalutorna kommer att ta mer och mer av betalningsmarknaden. Enligt de beräkningar som finns är det idag mellan 100 och 300 miljoner kryptoägare världen runt, och alla tecken tyder på att den siffran kommer att stiga.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Utför för bitcoin efter ny virusvariant [Dagens PS]

Läs även: Kryptomarknaden: Hur ser investeringstrenderna ut 2022? [Dagens PS]